Nendtvich viharokon irányított

Születésének 147. évfordulóján helyeztek el koszorúkat Nendtvich Andor, az egykori pécsi polgármester emléktáblájánál a városházán csütörtökön. A városvezető Pécs egyik legnehezebb korszakában irányította településünket.

hirdetés
Zenészek adtak műsort a városházi megemlékezésen
Zenészek adtak műsort a városházi megemlékezésen

A Nendtvich család több kiemelkedő személyiséget is adott Pécs városának, köztük a harminc éven keresztül a polgármesteri tisztséget betöltő dr. Nendtvich Andort – mondta a koszorúzás előtt az egykori polgármester hozzátartozója, Kálmán Endréné.

A polgári családból származó Nendtvich Andor jogi egyetemet végzett, majd 1891-től aljegyzőként, 1896-tól tanácsnokként dolgozott a városért. 1906-tól 1936-ig, a történelem egyik legnagyobb vihara és gazdasági válsága idején Pécs polgármestere volt.

Nendtvich Andor emléktábla1

Páva Zsolt polgármester azt mondta, Nendtvich Andor Pécs egyik legnehezebb időszakában vezette a várost. Felidézte: polgármesterségének idejére esett az antant szerb megszállása, amikor a nemzeti érdekek védelmezőjeként kellett fellépnie, így nem csak városának, hanem az egész magyar nemzetnek tett szolgálatot. Pécs felemelkedésében jelentős szerepet játszott, hogy 1367 után ismét lett egyeteme a városnak. Az Erzsébet Tudományegyetem Pozsonyról Pécsre telepítésében szintén múlhatatlan érdemeket szerzett, akit később az intézmény díszdoktorává is fogadott.

Páva azt mondta, az egykori polgármester közéleti szerepléseivel is sokat tett Pécsért, például a Mecsek Egyesületet közel negyven esztendőn keresztül vezette, s munkálkodott a természetjhárás népszerűsítésében, ma is járt mecseki ösvények kiépítésében az élen.