Atomcimbi lett a pécsi LMP és a Jobbik

Az LMP baranyai szervezete fórumbeszélgetést tartott, melynek témája újfent a bodai atomtemető lehetséges veszélyei, az alternatív atomtemető-helyszín hiánya, valamint az uránbányászat újraindításával járó lehetséges problémák volt. Az eseményen megjelent és felszólalt egy jobbikos képviselő is. 

hirdetés

A bányásznapon is megtalálta a közös hangot Gyimesi (középen) és Keresztes (jobbra)

Az LMP Baranya megyei szervezete lakossági fórumot tartott kedden a bodai atomtemető által felvetett kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban. A Művészetek és Irodalom házában tartott eseményt – melyen hozzávetőlegesen 40-50 érdeklődő vett részt – annak apropóján szervezték a párt baranyai képviselői, hogy a Pécstől nem messze, Boda térségében tervezett radioaktív hulladéktároló előkészítése, az atomtemető helyének keresése, valamint a lehetséges bányászati munka újrakezdése és annak környezeti hatásvizsgálata „nagy lendülettel” folyik, annak ellenére, hogy a „város véleményét” erről nem kérték ki, közölték a fórumon.

Keresztes László Lóránt és Kóbor József szerint aktuális ügy az atomtemető kérdése

A fórumon Keresztes László Lóránt, az LMP Dél-dunántúli regionális elnöke azt hangoztatta, hogy a fenti problémákkal most érdemes foglalkozni, azok már most aktuálisak, hiszen mind az – egyébként hosszú évtizedek múlva megvalósítható – atomtemető, mind pedig az uránbányászat újjáélesztése a pécsiek életét érinti és veszélyezteti. Mint mondta, meglátása szerint a döntéshozók nem vették ezt figyelembe.

Kiemelte, hogy az LMP célja, hogy máshol, alkalmasabb, nagyvárostól távolabb eső helyen építsék meg az atomtemetőt. Hangsúlyozta, hogy népszavazást fognak kezdeményezni a bodai atomtemető megépítése, valamint az uránbányászat újraindítása ellen is.

Kóbor József szakmai előadásában utalt az atomtemető veszélyeire

Kóbor József, az LMP Baranya megyei elnöke és nukleáris biztonsági szakszóvivő előadásában kifejtette, hogy az uránbányászat újrakezdése megannyi veszélyt jelent a bányászokra, a bánya környékén élőkre, valamint a város életére nézve is. Véleménye szerint egy ilyen bánya jelenünkben nem oldaná meg a foglalkoztatási problémákat, mivel feltehetően mindössze maximum 500 embert foglalkoztatnának az új bányában, és szerinte azok sem lennének pécsiek. A bánya továbbá – folytatta – az urán kiszámíthatatlanul mozgó ára miatt bármikor becsődölhet és bezárhat. Azt mondta, hogy ha újrakezdenék az uránbányászatot Pécs közelében, annak minden bizonnyal az lenne az eredménye, hogy a pécsi ingatlanok értéküket vesztenék, a városi turizmus megcsappanna, és külföldi diákok sem érkeznének Pécsre.

Az atomtemető kapcsán elmondta, hogy a legfőbb probléma az, hogy nincs alternatív terv a helyét illetően, mivel a ’90-es évek kutatásai során kimondták, hogy a bodai kőzet a legalkalmasabb arra, hogy egy ilyen létesítményt kialakítsanak. Ebbe az atomtemetőbe olyan kiégett reaktor-fűtőelemeket helyeznének el, melyek közül egy darab is halálos sugárzást bocsát ki magából 1 méteres körzetben, több mint 100 éven keresztül.

Gyimesi Gábor és a Jobbik pécsi szervezete támogatni fogja az LMP-t

A fórumon Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője elmondta, hogy egyetért az LMP-vel abban, hogy népszavazást kell kezdeményezni az ügyek megoldása érdekében, melyben támogatni is fogják a pártot. Hozzátette, hogy szerinte sem körültekintően jelölték ki Bodát az atomtemető helyszínéül. Az uránbányászat kapcsán kiemelte, hogy az azzal járó környezet és egészségkárosítási hatások nem érik meg a bányából származó lehetséges profitot.

Kővári János és az ÖPE már jogi útra vitték az ügyet

Kővári János, az ÖPE vezetője a fórumon elmondta, hogy az egyesület már megtette az első jogi lépéseket az uránbányászat újraindítása ellen. Bejelentkeztek a környezetvédelmi hatósághoz és jelezték, hogy jogsértő, az emberek egészségére és környezetükre is veszélyes a bányászat jövőbeni megindítása. Ezután azt a javaslatot tette, hogy egy közös ellenzéki-civil szakértői munkacsoportot kellene létrehozni ahhoz, hogy az atomtemető, valamint az uránbányászat további problémáira és veszélyeire fel tudják hívni a pécsiek és a környéken élők figyelmét.

A fórumon részt vett még számos Pécs környéki település polgármestere, valamint a pécsi ellenzék további pár képviselője is.

  • András Szekeres

    Nem a városoktól való távolság,hanem a talajviszonyok a relevánsak egy ilyen objektum esetében.A többi csak maszlag.

  • bocsánat elnézést

    A pokolban fogtok megrohadni, Pécsma…