Netes hirdetések: bújják őket az adóhivatalnál is

Bár rengetegen hirdetnek ingyenes internetes apróhirdetésekkel ilyen-olyan megunt tárgyat, sokan nem tudják, de van egy éves összeghatár, amit ha túllépnek, már adózni kell a neten eladott termékek után. Az adóhatóság is böngészi a hirdetéseket, s ha gyanút fog, lecsapnak a revizorok. Megnéztük, kinek, miért lehet félnivalója.

hirdetés

Műszaki cikkek, biciklik, babaruhák, autók, alkatrészek. A végtelenségig lehetne sorolni, mi mindent hirdetnek a pécsiek az ingyenes netes apróhirdetési portálokon. Sokan így akarnak megszabadulni jó állapotú, ám feleslegessé vált termékeiktől. Mindez jó nekik is, s a vásárlónak is a legtöbb esetben.

Egyre szaporodik viszont azoknak a hirdetőknek a száma, akik ugyan magánembernek adják ki magukat, mégis üzletszerűen próbálnak értékesíteni. Így fordulhat elő, hogy végtelen számú, ugyanolyan típusú autógumit, tévét, biciklit is hirdet egy-egy leleményes pécsi „boltos” a neten.

Kilenc spinning-bicaj magánszemélytől - Reális?
Kilenc spinning-bicaj magánszemélytől – Reális?

Karácsony előtt sok kereskedő ügyeskedik úgy, hogy neten is, vagy csak ott árul bizonyos termékeket, miközben valójában netes áruházként működik. Minderre azonban már az adóhivatal is felfigyelt, s környékünkön nem egy esetben horogra is akadtak trükközők.

– Rendszeresen nézzük a apróhirdetésekkel foglalkozó és aukciós oldalakat a normál hivatali ellenőrzések keretében, mert bizony, ha üzletszerűen értékesít valaki ingóságokat, annak bejelentési kötelezettsége van – magyarázza Barlai Krisztina, az adóhivatal helyi kommunikációs munkatársa. Ez azt jelenti, hogy nyugtát kell adnia, adószámot kell kérnie.

Csak abban az esetben kap felmentést a hirdető, ha saját, feleslegessé vált, használt ingóságait árusítja. Mindez azonban nehezen elképzelhető ha valaki folyamatosan ugyanolyan termékeket árul, illetve láthatóan új dolgokat hirdet tömegével.

– Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a kínált termékek jellegére és mennyiségére, az értékesítések számára és értékére, valamint a számos, internetes értékesítést érintő közérdekű bejelentésre – mondja Barlai. A hivatal számolja és számon tartja az ugyanazon személytől származó hirdetéseket, ha gyanút fognak a revizorok, akkor pedig indul a vizsgálat, s akár több százezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat sajtósa pedig egy másik érdekességre hívta fel a figyelmet. Ő arról számolt be, hogy aukciós portálokon az is előfordul, hogy nem pont olyan terméket hirdetnek, mint amilyen a képen van. Szerinte érdemes erre külön rákérdezni, illetve a portálokon, ha lehet, megnézni a hirdetőről alkotott vásárlói véleményeket.

  • jófogás

    Erre most tuti lecsapnak a revizorok 🙂