New Yorkból is jönnek a pécsi lakásétterembe

Rövid idő alatt országos hírnévre tett szert a nyáron nyitott cigány lakásétterem, a Kóstolda. Hetekkel előre tele a naptáruk, mert a szélrózsa minden irányából, a fővárosból, Somogyból, Tolnából és Vas megyéből is érkeznek vendégek. Nemsokára egyenesen az óceán túloldaláról, New Yorkból repül idáig egy csapat, hogy egyen egy jófajta cigány lecsót. 

hirdetés

Csak a PécsMa.hu oldalon több tízezer olvasója és megosztója volt a roma lakásétteremről szóló hírnek, ám azóta az országos médiumok is felkeresték a Kóstolda csapatát, így villámgyorsan az érdeklődés középpontjába került a a pécsi Színes Gyöngyök Egyesület kezdeményezése.

roma lakásétterem10

Az ötlet már évekkel korábban megfogalmazódott a közösség fejében, de az álom megvalósítására csak néhány hónappal ezelőtt adódott lehetőségük. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az egyesületnek sikerült elérnie a célját a cigány lakásétteremmel.

– Kénytelenek voltunk egy műszaki rajz méretű naptárat kiragasztani a falra, és abban vezetni a foglalásokat. Nagyon örülünk, hogy az ötletünk ilyen nagy sikernek örvend, és hogy az emberek nem csak enni, vagy rétest nyújtani jönnek hozzánk, hanem azért, hogy másfajta platformon is megismerkedjenek a roma kisebbséggel – mondta el lapunknak Kelemenné Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke.

A Kóstoldát az ország számos megyéjéből keresik, sőt, a határokon kívülről is vendégeltek már meg baráti társaságokat. A legújabb hír, hogy hamarosan egy New York-ba települt magyar család, és barátaik látogatnak el az étterembe. Az amerikai csapat a Facebook-ról és a médiából hallott a különleges közösségi helyről, és rendkívül érdekesnek találták, hogy a roma gasztronómia mellett a cigány kultúrával és a kisebbség problémáival is megismerkedhetnek.

roma lakásétterem8

De talán még ennél is örömtelibb, hogy a roma asszonyokat rendszeresen felkeresik pedagógusok, akik tanácsért fordulnak hozzájuk a cigány gyerekekkel való kommunikáció és bánásmód kapcsán – folytatja az elnök.

A nyitás óta eltelt néhány hónap alatt visszatérő vendégkört is sikerült kialakítaniuk, egyes barátságok például konkrétan a Kóstoldában szövődtek, vacsora közben. Kelemenné Várnai Anna pedig azokat az eseteket tartja a legnagyobb sikernek, amikor valaki előítéletekkel érkezik, de a látottak-hallottak szemléletváltozást eredményeznek nála.

Mindettől függetlenül az egyesület tagjai nem várják meg, amíg mindenki, aki a sztereotípiák alapján ítéli meg a cigányságot, rájuk nyitja az ajtót. Gyakran kitelepülnek szabadtéri rendezvényekre, hogy azok is megkóstolhassák az ételeiket, akik egyébként nem foglalnának asztalt a lakásétteremben.