10 elektromos busz jöhet Pécsre!

Csütörtökön születhet döntés arról a pályázatról, amely révén új elektromos buszokkal gazdagodhat a pécsi közösségi közlekedés. A pénz már megvan a környezetbarát gépekre.

hirdetés

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy kifejezetten Pécs számára nyitott meg a kormány egy pályázati keretet, ennek révén a baranyai megyeszékhely 1,7 milliárd forintot fordíthat halk, környezetbarát elektromos buszok beszerzésére. Bár a pályázati keretösszeg csak Pécs számára adott, a lehíváshoz azonban el kell készíteni a szükséges pályázatot, erről dönthet csütörtökön a város közgyűlése.

elektromos buszok, hl03
Belül is tetszett a pécsieknek a teszt során

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, Pécs az összegből tíz elektromos buszt tud beszerezni, illetve kiépítik a járművek működtetéséhez, töltéséhez szükséges infrastruktúrát is – erre készül el a pályázat. Ami jó hír, hogy a kormányhatározat alapján a támogatás 100 százalékos, azaz Pécsnek egy forintot sem kell hozzátennie a forráshoz.

elektromos buszok, hl09
Egyáltalán nem szennyezi a környezetet

A pécsiek a közelmúltban már kipróbálhatták az elektromos midibuszokat, hiszen tavaly év végén tesztüzemben végigjárta egy busz Pécset. A tapasztalatok kifejezetten kedvezőek voltak, hiszen – bár sokan tartottak ettől – a busz jól vette az emelkedőket, gond nélkül felment a Mecsekre, sőt lefelé az akkumulátorokat is tölteni lehetett.

A Pécsett tesztelt elektromos busz egyébként alacsonypadlós, így azt mozgáskorlátozottak is tudják használni, de a kerekesszékes utasok számára külön hely is van benne. Az ülések vandálbiztosak, és térfigyelő kamerákat is elhelyeztek a járműben. Az utasokat színes kijelzők tájékoztatják arról, milyen megálló következik. Ráadásul az is kiderült, hogy a hó sem jelent majd akadályt, hiszen tavaly decemberben fagyos, hideg idő volt, de az elektromos busznak ez sem okozott gondot.