Erre fordítja a milliárdokat a város

Még várjuk az üzleteket

Már meg is tervezték azt, hogy miképpen sáfárkodik az önkormányzat azzal a 31,4 milliárd fejlesztési pénzzel, amit a Pécs2020 program keretében költhet.

hirdetés

Miután a kormány elfogadta a Pécs által készített területi integrált operatív programot, megnyílt az út a projektek elindítása, előkészítése előtt. Az úgynevezett területi operatív programok gyakorlatilag azokat a célokat fogalmazzák meg, amelyekkel az adott város – így Pécs is – a további fejlődést szeretne elérni.

A célokhoz az új pályázati rendszerben már nem kell külön pályázni, hanem a forrást már eleve megítélték Pécsnek, így a Pécs2020 program is sokkal egységesebben, előre elgondoltan valósulhat meg. Ráadásul újdonság az is, hogy elsősorban a gazdaságfejlesztésre fókuszálhatnak a városok.

A pécsi közgyűlés a héten már tárgyalja is azt az ütemtervet, ami alapján az egyes részfeladatokra forrásokat hívnak majd le.

A kormányzat által már jóváhagyott elképzelésekre az alábbi források érkeznek:

Gazdaságfejlesztésre 9,3 milliárd

Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére 2,4 milliárd

Gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztésre 5,8 milliárd

Fenntartható városi közlekedésfejlesztésre közel 3 milliárd önkormányzatok energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználás arányának növelésére 4,7 milliárd

Városi közszolgáltatások fejlesztésére 1,7 milliárd

Leromlott városi területek rehabilitációjára 800 millió

Gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó foglalkoztatás fejlesztésre 2,6 milliárd

Társadalmi kohéziót célzó helyi programokra 942 millió

Különösen érdekes, hogy az város számára 2016-ban máris nagyon komoly összegek állnak rendelkezésre, bár a fel nem használt pénzt átcsoportosíthatják. A városházi dokumentum szerint 2016-ig 17, 6 milliárdnyi forrás máris elérhető, amiből a 6,1 milliárdos gazdaságfejlesztési, illetve a négymilliárdos gazdaságfejlesztő-, népességmegtartó városfejlesztés a legnagyobb tétel.