3D nyomtatás: Pécsre érkezik a jövő

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a Pécsi Tudományegyetem III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciája október 5-én és 6-án a Szentágothai János Kutatóközpontban.

hirdetés
Uránia Mozi

Az idei konferencia a “Biomedical use of 3D Printing”, azaz a 3D nyomtatás Orvosbiológiai felhasználása címet kapta, megőrizve természetesen a már hagyománnyá váló tudományágakon átívelő jellegét. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint az, hogy idén a Művészeti Kar szervezésében megvalósuló Design Hét is összekapcsolódik a konferenciával. Természetesen nemcsak a szakma képviselőire számítanak, hanem minden érdeklődőt várnak a rendezvényekre, melyeken több, a technológiát az alapoktól kezdve bemutató előadás is lesz. A pécsi programok abban is különlegesek, hogy más rendezvényektől eltérően a részvétel ingyenes, csak regisztrációhoz kötött.

Vérző bőr: ez is 3D nyomtatással készült

Idén minden eddiginél nagyobb számú külföldi vendég jelezte részvételét. A meghívottak között több világszerte ismert és elismert kutató is van: például Amy Karle, aki számtalan díjat nyert a 3D nyomtatás területén, Simon Vanooteghem, az élvonalbeli Materialise nagyvállalat képviselője és Philipp Brantner, a Baselben működő nemzetközi hírű 3D Labor radiológusa.

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is. A tavalyi eseményhez képest számos neves külföldi és hazai előadót felvonultató rendezvényen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, a művészeteket, hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még szinte elképzelhetetlenek voltak.

2015-ben alakult meg a Pécsi Tudományegyetem 3D kutatócsoportja, amely a különböző tudományterületek közötti lehetséges együttműködések révén arra törekszik, hogy a PTE mind hazai, mind nemzetközi téren fontos szereplőjévé váljon a 3D kutatásoknak és fejlesztéseknek. Az Általános Orvostudományi Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, a Művészeti Kar és Természettudományi Kar oktatóiból és hallgatóiból álló csoport 1,8 milliárd forint támogatást nyert el céljai megvalósítására.

3D nyomtatás az orvosi biológiában

Magyarországon és nemzetközi szinten a rendezvény egyedülálló módon kiemelten kezeli ezt a területet, idén két bioprinting szekció is része a konferenciának. Mivel idén már harmadik alkalommal találkozhatnak itt a szakterület képviselői, elmondható, hogy hagyományt teremtettek a konferencia szervezői.

3D technológiával előállított protézisek

A 3D nyomtatás megjelenése és elterjedése forradalmasította a különböző orvosi protézisek előállítását, melyeket a technológia segítségével minden korábbinál pontosabban és rugalmasabban lehet elkészíteni.

Hihetetlen dolgokat képesek kialakítani

Rehabilitációs robotika

A mozgásuktól megfosztottak részére jelent új reményt a rehabilitációs robotika, ezáltal a teljesen vagy részlegesen mozgásképtelenné vált betegeket robotok segítségével tanítják újra végtagjaik használatára. A már most is jelentős eredményeket felmutató terület egyik legfontosabb európai kutatója, José Luis Pons Rovira a 3D technológiában rejlő lehetőségeket mutatja be a személyre szabott hordozható robotok előállítása terén. Kiállít az Axosuits, aki saját tervezésű exoskeletonját, azaz mesterséges külső vázát is bemutatja.

Szövetnyomtatás

A 3D nyomtatás egyik legígéretesebb, valóban a tudományos-fantasztikus fikciókba illő területe a szövetnyomtatás, amely révén élő emberi szövet létrehozására nyílik lehetőség. A technológia már ma is képes bőr- és csontszövet előállítására, melynek segítségével új lehetőségek nyílnak meg a súlyos égési sérülésekkel küzdők és balesetet szenvedők kezelése terén, ám a remények szerint a belátható jövőben teljes emberi szervek (szív, máj, stb.) előállítására is mód lesz. A szövetnyomtatás terén elért eredményekről és a leküzdendő akadályokról dr. Pongrácz Judit, a PTE Szövetnyomtatási Kutatócsoportjának vezetője tart előadást.

3D a művészetben

A 3D nyomtatás a képzőművészetekre is óriási hatást gyakorol. Az elismert amerikai művész, Amy Karle a technológia emberi testre gyakorolt hatását kutatja, saját testét használva médiumként. Ugyancsak kuriózum, hogy Benjamin Julian, a 2012 év fiatal designer díj nyertese is előadást tart majd az eseményen, de kiállítása is lesz. A Széchenyi téri Nádor Galériában emellett többek között a brnoi egyetem 3D nyomtatással készült szobrait állítják ki.

A 3D nyomtatásnak ezen felül még számtalan különlegességét mutatja be a konferencia, amely ingyenesen látogatható, regisztrálni a conference.pte3d.hu oldalon lehet.