A cégeknek is vonzó lehet a pécsi 3D nyomtatás

Tudományágakon átívelő kutatási, oktatási és fejlesztési központ jön létre a Pécsi Tudományegyetemen a 3D nyomtatás területén. A csaknem kétmilliárd forintos program egyedülálló lesz hazánkban, ráadásul akár cégeket, vállalkozásokat is csábíthat Pécsre. 

A Pécsi Tudományegyetem tavaly ősszel indult és 2020-ig tartó projektje hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex felsőoktatási centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik. A 3D nyomtatási technológia – amelynek lényege, hogy különböző térelemeket rétegről-rétegre hozunk létre egy 3D nyomtatóval – az 1980-as években alakult ki, rohamos fejlődésnek viszont csak a 21. században indult. A 3D nyomtatási technológia számos anyagot felhasznál – köszönhetően széleskörű alkalmazhatóságának – ennek megfelelően az anyagtani és módszertani kutatások kiemelkedőek a tudományterületen belül.

A pécsi diákoknak is

Dr. Nyitrai Miklós professzor, a program vezetője elmondta, az elsődleges cél, hogy olyan kiválósági központot hozzanak létre, amely szellemi és műszerezettségi hátterével nemcsak az egyetemnek, hanem a városnak és a Pécsre települő vagy itt működő cégeknek is szakmai hátteret, segítséget tud nyújtani.

Valóban a világ élvonalát jelentő kutatások folynak

Hosszú távon ugyanakkor gondolnak az utánpótlás-képzésre is, hiszen általános és középiskolákkal is felvették a kapcsolatot, számukra is nyitott lesz a központ. Itt természetesen a diákok saját tudásszintjén, akár játékos formában is be tudják mutatni a fejlesztéseket – ehhez külön eszközeik is lesznek.

Kézzelfogható eredmények

A PTE öt karának összefogásával létrejött program számos tudományágat szolgál ki – érdemes megemlíteni a fogászatot, a biotechnológiát, a művészeteket, a különböző műszaki alkalmazásokat, a virtuálisvalóság-kutatásokat, az ortopédiát, az anyagtechnológiát. Az élettelen anyagok nyomtatása mellett izgalmas része lesz a munkának annak megvizsgálása és fejlesztése is, hogyan lehet élő sejtekből működő biológiai szöveteket létrehozni. De például a Skills-labor fejlesztésében, amelyben valósághű, az emberi testet nagy hűséggel szimuláló modelleken gyakorolhatnak az orvostanhallgatók, szintén részt kíván venni a 3D-központ. Mindezek a 3D technológiához kapcsolódó kutatások szépen illeszkednek a PTE keretei között most induló további nagyobb programokhoz is, mint amilyen a mozgásszervi rehabilitáció, a gép-ember kapcsolatok fejlesztését célzó, a 3D vizualizációt az oktatás és gyógyítás szolgálatába állító, vagy a sportolók ellátásának javítására irányuló kutatások.

Mágnes lehet a vállalkozások számára

– Fontosnak tartjuk, hogy vonzóerő legyen a központ a cégek, vállalkozások számára is – hangsúlyozta dr. Nyitrai Miklós. – Olyan kutatás-fejlesztési segítséget, támogatást tudunk ugyanis adni, ami világszínvonalú.

Erre egyébként már példa is van: egy pécsi egészségügyi vállalkozás, amely végtagprotéziseket gyárt, máris fontosnak tartotta, hogy termékei között a legmodernebb technológia is megjelenjen, így partnerségben dolgozik majd az egyetemi központtal, de emellett más cégek is megjelentek már. A közelmúltban, amikor a német világcég, a Viessmann bejelentette, hogy Pécsett nyit szolgáltatóközpontot, a társaság vezetői szintén kiemelték az egyetemen folyó 3D kutatások fontosságát.

Sokat nyerhetnek a cégek

Ezt erősítette meg Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is.

– Rengeteg pénzt spórolhatnak meg a cégek, ha a kutatás-fejlesztés során 3D technológiát tudnak használni – emelte ki az országgyűlési képviselő, aki elmondta, azok a vállalkozások, amelyekkel a Pécsre településről tárgyalnak, vagy már sikeresek is voltak az egyeztetések, gyakran felvetik ezt a szempontot Pécs kapcsán. – Ez is egy jelentős előny lehet, hogy Pécsre essen egy cég választása – fogalmazott Csizi Péter.

Pár éve még sci-fibe illett volna, ma a valóság

Az országgyűlési képviselő hozzátette: ha egy társaság pénzt tud megspórolni a kutatás-fejlesztés terén, azt más területekre, például a bérekre tudja átcsoportosítani. Ez pedig összecseng a kormányzat és a városvezetés szándékaival, vagyis azzal, hogy ne az olcsó munkabér miatt legyünk vonzóak a befektetők szemében, hanem a jól képzett munkaerő, a magas hozzáadott tudásérték és a kutatás-fejlesztési lehetőségek terén tudjunk minél többet kínálni.

Hirdetés