A kollégiumok is megújulnak Pécsett

A Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztései sorában két nagyobb kollégiumfelújítási program indult el nemrégiben: a kétágyas szobák szinte hotelminőséget kínálnak majd a diákoknak. A pécsi fejlesztések nemcsak az ide érkező külföldi, hanem a magyar hallgatók számára is jelentős színvonaljavulást jelentenek.

Szeptemberben a Damjanich, októberben a Balassa kollégium is munkaterületté változott: átvették ugyanis a kivitelezők a két egyetemi épületet, hogy teljesen megújítsák, modernizálják. A Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztésében, amelyet nemrég 24,8 milliárd forintra bővített a kormány, két újabb beruházás vette kezdetét, összesen egymilliárd forint értékben.

Több mint 400 hallgatónak

A Balassa János kollégiumban 410 diák kap majd kényelmes szállást, és a kényelmes ebben az esetben nem túlzó jelző, a kétágyas szobák ugyanis teljes felújításon esnek át: modernizálják a fűtést, a víz-, a csatorna- és az elektromos rendszereket, beépített szekrény- és ajtócsere zajlik le, továbbá új bútorok is kerülnek a helyiségekbe. A közös vizesblokkok szellőzését is javítják, a mosókonyhák azonban megszűnnek, helyettük egy új mosodát alakítanak ki szárítógépekkel. Az étterem területén új tanulószobák jönnek létre, a konyhai raktár szintjén pedig kerékpártároló létesül. Az épület informatikai hálózatát is korszerűsítik.

Már munkaterület a Damjanich kollégium
Kamerák védik még a bicikliket is

Szintén kétszemélyes szobákat alakítanak ki a Damjanich kollégiumban, minden helyiség saját fürdőblokkal is rendelkezik majd. A kollégium szolgáltatási köre jelentősen bővül. A tervek szerint a kollégium saját, biztonsági kamerával védett parkolóval fog rendelkezni, és zárható, szintén kamerával védett kerékpártárolóval. Az épületet akadálymentessé alakítják át, így a mozgássérültek számára is bejárható lesz. A lakószobák és a vizesblokkok felújítása mellett szintenkénti teakonyha, központi mosó-szárító helyiség, két 15 fős tanulószoba, egy alagsori klubszoba és egy tornaszoba jön létre. A környezet parkosított lesz, a közösségi terek fejlesztése után pedig a komfortfokozat alapján akár a legmagasabb kategóriába lesz sorolható a kollégium. Itt 100 hallgató lakhat majd valóban a legmodernebb körülmények között.

Szinte hotelminőséget nyújtanak majd a hallgatóknak
Diákok ezreinek fontos

Mint a Pécsi Tudományegyetemtől megtudtuk, az universitas 10 kollégiummal rendelkezik, melyek kapacitása közel 4000 férőhely. Ebből 6 kollégium (3 114 férőhellyel) Pécsett, 4 diákszálló (740 férőhellyel) a vidéki képzési központokban található. A hallgatók egyetemi életéhez elengedhetetlen szállás- és étkezési szolgáltatások országos viszonylatban magas színvonalúak, hiszen már az előző években is sok felújítás, korszerűsítés történt, ez most a Modern Városok Program révén tovább folytatódhat.

Jelentős javulást hoz mindenkinek

– A Modern Városok Program keretében a Pécsi Tudományegyetemnek juttatott 24,8 milliárd forintos keretből nemcsak a külföldi, hanem a magyar, azon belül a pécsi hallgatók oktatási háttere is jelentősen javul – hangsúlyozta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. – Bár a fő cél a külföldi hallgatók számának növelése, s ezen keresztül a helyi gazdaság további élénkítése is, de az új oktatási tereket, korszerű eszközöket a magyar hallgatók is használják majd, így számukra is komoly minőségi fejlődést hoz a kormány által támogatott pécsi program.

hirdetés
Hirdetés