A német diákok már egy falu lakosságát kiteszik Pécsett

Már négyezernél is több külföldi hallgatója van a Pécsi Tudományegyetemnek, a 4000. diákot a napokban köszöntötte az egyetem rektora. Ez a diáklétszám egy évek óta tartó munka eredménye, és nemcsak az egyetemnek, hanem a városnak is fontos. 

A négyezredik külföldi hallgatót, Ide Kanakót, az orvostudományi kar elsőéves japán hallgatóját Bódis József rektor köszöntötte egy oklevéllel a napokban.

– A nemzetköziesedési tendenciát a legjobban az mutatja, hogy mintegy száz ország fiataljai tanulnak egyetemünkön – hangsúlyozta Bódis József, a PTE rektora. – Elég, ha csak végigsétálunk a belvárosban, és meghallgatjuk, hány különböző nyelvet hallunk, a külföldi diákok olyan atmoszférát teremtenek, amitől egyedivé válik a város és az egyetem.

Japán diák lett a 4000. külföldi hallgató (Fotó: Csortos Szabolcs)

A négyezredik külföldi hallgató Japánból érkezett Pécsre. Ide Kanako mindig is orvos szeretett volna lenni.

– Sok áldozatot követel az egyetemi tanulás, nehéz az órákra való felkészülés, a rengeteg tananyag megjegyzése, de mivel hazámban, Japánban és más földrészeken is szeretnék majd orvosként érvényesülni, nagyon örülök, hogy a Pécsi Tudományegyetemen tanulhatok és szerezhetem meg az ehhez szükséges tudást – nyilatkozta Ide Kanako, a PTE négyezredik külföldi hallgatója.

Az, hogy most már több mint négyezer hallgató van évek óta tartó munka eredménye. Az egyetem vezetése a 2010-es évek elején stratégiai célként tűzte ki a külföldi hallgatói létszám emelését, és azt, hogy az ehhez szükséges infrastruktúrát, oktatói gárdát is ehhez igazítva fejlesszék. Utóbbiban komoly segítséget jelent az egyetem számára a Modern Városok Program, a kormány támogatásával összesen 24,8 milliárd forintos forrást tudnak rendelni a fejlesztésekhez.

Egyre több a külföldi diák Pécsett

Ezt említette meg Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is, amikor felhívta rá a figyelmet: néhány évvel ezelőtt, amikor meghatározták, hogyan lehet új gazdasági pályára állítani a várost, új dimenziókban is kellett gondolkodni, hiszen ma már nem csak az jelenti a gazdaságépítést, hogy új gyárak települnek egy településre. Pécs nyitott a szolgáltatóipar felé is, ezt jól mutatja például az ITSH folyamatos létszámbővítése vagy éppen a Viessmann szolgáltatóközpontjának Pécsre települése. A másik nagy irány a tudásalapú gazdaság kialakítása, ebben a Pécsi Tudományegyetemmel közösen a külföldi diákok minél nagyobb létszámú fogadását tűzték ki célul.

A németek vannak a legtöbben
Mintegy száz országból érkeznek Pécsre diákok, a legtöbben Németországból jöttek, ebben a tanévben 781 német diák tanul a Pécsi Tudományegyetemen – ez Baranyában már egy népesebb lélekszámú községnek felelne meg. Ugyancsak népszerű a PTE az irániak körében, ők 525-en vannak, a harmadik helyre pedig a kínaiak futottak be, csaknem 360-an tanulnak itt, nagyon sokan a műszaki és informatikai kar képzésein. 250 norvég hallgatója van jelenleg a pécsi universitasnak – tudni kell, hogy Norvégiában viszonylag kicsi az orvosképzés létszáma, sokan Közép-Európában szereznek diplomát, ehhez a norvég állam komoly támogatást folyósít nekik. Ami érdekes, hogy a Top 10 közé két távol-keleti ország került még be: csaknem száz japán és ennél is több dél-koreai hallgató folytat tanulmányokat Pécsett.

 

Hirdetés