A pécsi panelszörny helyén gyerekek játszanak majd

A Magasház romjai is eltűntek már Pécsről, most a következő fejlesztésre lehet koncentrálni: az egykori panelszörny helyén több ezer négyzetméteres park, játszótér várja a családokat várhatóan jövő tavasztól.

Évtizedekig csúfította Pécs látképét a Magasház, az 1989-ben kiürített szellemépület. A kormány 2015-ben egymilliárd forintot biztosított a pécsi önkormányzat számára, ebből a keretből finanszírozták az épület bontását. A ház már teljesen eltűnt, helyén egy elegyengetett, sík terület látható ma.

Itt nemsokára egy szuper park lesz!
Itt nemsokára egy szuper park lesz!

Ez azonban nem sokáig marad így, hiszen az önkormányzat célja, hogy a szellemépület helyén olyan tér jöjjön létre, amelyet a pécsi polgárok, a környéken élő családok is használhatnak. A Zöld Város program keretében 134 millió forintot nyert Pécs, a közelmúltban a támogatási szerződést is aláírták. A tervezési eljárás már folyik, a beruházás révén alaposan átalakul majd a környék.

A legfontosabb, hogy a területet nem építik be újra, hanem a környék zöld szigeteként egy hatalmas parkot alakítanak ki. A teljes terület összesen mintegy 3400 négyzetméter, ebből legalább 2000 négyzetméter lehet a tervek szerint a park. Itt lehet majd sétálni, gyerekekkel hancúrozni, azaz minden a pécsi polgárok kikapcsolódását szolgálja. Jó tudni, hogy a fogtechnika épülete előtti fákat meg is akarják tartani, de természetesen sok új növényt fognak elültetni a területen – így az a környék zöld tüdejévé válhat.

A családokra külön is gondoltak, hiszen egy mintegy 700 négyzetméteres játszótér is épül majd – ez várhatóan nagyon népszerű lesz, elég csak a Szilárd Leó parkban vagy a Tettyén megépült játszóterekre gondolni, azokat mindig sok család használja. A pécsiek jól tudják, hogy az uránvárosi parkban egy pavilon is épült, hasonló lesz a Magasház helyén is: a mintegy 100 négyzetméteres épülethez egy ugyanekkora méretű terasz is kapcsolódik majd, itt cukrászda, fagyizó is nyílhat a későbbiekben.

A parkban ugyanakkor emléket állítanak annak is, hogy egykor itt állt Magyarország legmagasabb lakóépülete: a Magasház-emlékmű révén erről az ide látogató vendégek is értesülhetnek.

A parkot, a játszóteret a tervek szerint 2018 tavaszán vehetik majd birtokba a pécsiek.

 

Számos fejlesztés zajlott le a környéken
Nemcsak a Magasház elbontása révén alakult át a Megyeri tér és környéke. Még az EKF-program keretében újult meg teljesen a Rókus sétány, majd a közelmúltban magántőke révén teljesen átalakult és új arculatot kapott a Szliven áruház. A közelben megújult a Gosztonyi utcai óvoda, amely nagyon népszerű a szülők körében. A térségben emellett további beruházások is várhatóak, hiszen a Pécsi Tudományegyetem 24 milliárdot kapott a Modern Városok Program keretében a kormánytól, ebből az egyetem Szigeti és Rókus utcai tömbjeiben is lesznek komoly fejlesztések. 

Hirdetés