A testünk határait feszegetik Pécsen

Nem a teljesítményfokozó illegális szerekben keresik a választ, hanem a tudományt hívták segítségül a pécsi egyetem vezetésével megvalósuló projektben azért, hogy kiderüljön: mi a kulcsa a legjobb sporteredmények elérésének. Közel 1,4 milliárdot költenek erre, de ha sikerrel járnak, akkor több százezer profi és amatőr sportoló járhat jobban. 

A pénzből négy év alatt a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel közösen egy valóban hiánypótló intézetet alakítanak ki. A cél  egy új,  a sportot és az extrém igénybevételt vizsgáló, a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutatóközpont létrehozás, kiemelt figyelmet fordítanak az élsportolókra.

A munka során bővítik a Pécsi Tudományegyetem eszközparkját, kutatókat alkalmaznak azért, hogy végül a gyakorlatban a sportakadémiák, a klubok hasznosíthassák az eredményeket. Olyan tudásbankot szeretnének létrehozni, amellyel nemzedékek számára is lehetővé teszik az egészséges teljesítményfokozást.

Több száz, laboratóriumban és pályatesztek során elvégzett diagnosztikai mérésre, biológiai minták molekuláris szintű feldolgozására kerül majd sor. Az edzésmódszerek adatainak feldolgozásával lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportolóspecifikus edzések és módszerek kidolgozására.

– A nyilvános tudásbank adataiból valamennyi sporttudományi szakember profitálhat – mondta dr. Tóth Miklós egyetemi tanár, a program szakmai vezetője. –  Bízunk benne, hogy a projekt során kapott eredményeknek és kidolgozott módszereknek köszönhetően hozzá tudunk járulni a magyar sport, illetve parasport minél eredményesebb szerepléséhez a világversenyeken.

Kenderesi Tamásnak is zenéltek
Kenderesi Tamás is komoly egészségügyi hátteret kap

– Látva a mai élsport teljesítményeit, világosan kitűnik, hogy bár nagy szükség van az egyéni képességekre, de a világszínvonalú eredményekhez további háttérre is szükség van – vázolta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője, a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelőbizottságának tagja. – Egyértelmű, hogy szükség van sportdiplomáciára, valamint magas szintű orvosi, kutatási, egészségügyi háttérre is.

A képviselő hozzátette, a köztudatban az egészségügyi háttér gyakran összekeveredik a doppinggal, noha itt éppen az ellenkezőjéről van szó, pont arról a tevékenységről, hogy a sportolók tisztán is tudják teljesítményüket fokozni.

A képviselő kiemelte, amikor Kenderesi Tamás pécsi úszóval, aki bronzérmet szerzett a riói olimpián, megkötötték a támogatási szerződést, annak kiemelt része volt az egészségügyi háttér biztosítása – ehhez a Pécsi Tudományegyetem szakemberei tudnak magas szintű körülményeket biztosítani. Csizi Péter hangsúlyozta, a Pécsi Tudományegyetemen folyó kutatás, ez a program is jó lehetőséget jelent ahhoz, hogy a magyar versenysport továbbra is a világ élvonalában legyen, s örömteli, hogy Pécs így is hozzá tud járulni a sportsikerekhez.

Hirdetés