Angolparkká alakítják és újra kinyitják a Rózsakertet

Új arculatot kap, pontosabban visszakapja eredeti funkcióját a Rózsakert, turisztikai bolt lesz az egykori Papucs borozó, és a közelben álló, jelenleg elég romos Janus Pannonius utcai épületet is restaurálják egy nagyszabású beruházás keretében. A munkák jövő év első felében indulhatnak el.

hirdetés

Azt az idősebb pécsiek valószínűleg tudják, hogy a Rózsakert valaha egy zenés-táncos szabadtéri szórakozóhelyként működött, korábban viszont egy hangulatos, beszélgetésre, sétára alkalmas angolpark volt. A Pécsi Egyházmegye most ezt a funkciót kívánja visszaállítani, mint megtudtuk, a kiviteli terveket hamarosan véglegesítik, a közbeszerzés után jövő év első felében meg is kezdődhetnek a munkák.

Egy 1865-ös térkép mutatja, mi volt a Rózsakert eredeti funkciója: park

A Rózsakert végső formájára, a növények, sétányok elrendezésére jelenleg több vázlat is létezik, az azonban biztos, hogy a névhez illően a rózsa lesz a meghatározó, és egy kellemes, sétálásra, üldögélésre, olvasgatásra alkalmas teret hoznak létre. Az is biztos, hogy valamilyen módon a Rózsakert alatt található ókeresztény Cella Trichora alaprajzát is láthatóvá teszik. Ezt még a 2010-es tervezett átalakítás előtt találták meg a régészek, egy animáció is készült arról, hogyan nézhetett ki a háromkaréjos sírkamra:

A Rózsakert akadálymentes bejáratot kap, azonban akár az egykori Papucs borozóból is megközelíthető lesz, innen egy csigalépcső vezet majd fel a kertbe. Az egykori Papucsban, tudtuk meg Dohóczki Pétertől, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatójától, kegytárgy- és turisztikai boltot alakítanak ki, ahol kávét és üdítőt is árulnak elvitelre, amit akár a Rózsakertben is el lehet fogyasztani.

Ilyen most (felül) és ilyen lesz a Janus Pannonius utca 8.

Ehhez a beruházáshoz csatlakozik még egy rekonstrukció, amely a Janus Pannonius utca 8. épületét érinti. Ez a műemlék ház jelenleg nagyon rossz állapotú, azonban nemcsak megszépül, hanem új funkciót is kap.

A püspökségnek ugyanis rengeteg könyve, irata van, amelyek jelenleg raktárban pihennek, viszont így a kutatók, a nagyközönség számára csak nagyon nehezen hozzáférhetőek. A Janus Pannonius utca 8. alatt jön létre az egyházmegye új könyvtára és ide költözik a Keresztény Örökség Kutatóintézet. Itt olvasótermeket, kutatóhelyeket is létrehoznak, az épület kisebb konferenciák megtartására is alkalmas lesz – ráadásul egy újabb belvárosi műemlék kap méltó külsőt.

Az egész környék átalakul, megszépül

Emlékezetes, hogy a püspökség a Dóm teret is felújítja, amiről itt írtunk: KLIKK!

Hirdetés