Csaknem kétmilliárd juthat új elektromos buszokra

Kifejezetten Pécs számára nyílt meg egy 1,7 milliárdos pályázati forrás, amelyből a város elektromos buszokat szerezhet be, derül ki a friss Magyar Közlönyből. Halk, környezetbarát e-buszok közlekedhetnek Pécs több részén a közeljövőben.

hirdetés
Uránia Mozi

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Pécs elektromos buszokat kíván hadrendbe állítani a városban több vonalon. Tavaly év végén már kiderült, hogy kifejezetten a baranyai megyeszékhely számára nyílik meg egy pályázati keret erre a célra, most az is eldőlt, mekkora ez a forrás: 1,7 milliárd forinthoz juthat Pécs.

– Újabb mérföldkő ez az elektromos buszok beszerzésének folyamatában, jelentős lépést léptünk előre az ügyben – fogalmazott lapunk kérdésére Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, most el kell készíteni a pályázatot a pénz lehívására.

Jó hír, hogy a forrás csak Pécs számára nyílt meg, az 1,7 milliárd forintot más városok nem használhatják fel. A kormányhatározat alapján a támogatás 100 százalékos, azaz a beszerzéshez Pécsnek nem kell külön pénzt hozzátennie.

Csizi Péter országgyűlési képviselő arra is emlékeztetett, Pécs az elmúlt években hatalmasat lépett előre a közösségi közlekedés terén: míg bő három éve rengeteg járat maradt ki, folyamatos volt a meghibásodás, azóta azonban 175 buszt vásároltak, korszerű járatok viszik az utasokat. Az pedig az utasok visszajelzéséből is látszik, sokat javult a pécsi közösségi közlekedés, amely az elektromos buszok beszerzésével újabb szintet léphet.

elektromos buszok, hl02
Télen már tesztelték a buszokat Pécsett

A teszteken jól futottak

Korábban tesztüzemben már ki is próbálták az elektromos buszokat Pécsen, és a tapasztalatok kifejezetten jók voltak. A buszok jól bírták a város hegyes-völgyes domborzati viszonyait, a tesztbusz gond nélkül felment a Dömörkapuig, ráadásul lefelé az akkumulátorokat is tudja tölteni. Az is kiderült, hogy a fagy és a hó sem akadály az e-buszoknak, hiszen a teszt tavaly decemberben, kifejezetten hideg napokon történt. Az utasoknak is kedvezőek voltak a tapasztalataik, a legtöbben azt emelték ki, hogy rendkívül halk az új jármű. Nem utolsó szempont, hogy a buszok “nulla emissziós” értékkel bírnak, azaz egyáltalán nem szennyezik a környezetet.

Rendkívül nagy fejlődés

Lépten-nyomon halljuk, hogy az elektromos autók mennyire robbanásszerűen fejlődnek, ez ugyanakkor igaz a buszágazatra is. Ha valaki még emlékszik, 2014-ben is volt tesztelésen Pécsen egy elektromos busz, ehhez képest a tavaly télen érkezett típus már jóval fejlettebb, noha nem telt el túl sok idő. Az is kiderült, hogy a belvárosi szűk utcákhoz, azaz a 44-es vonalához és a Mecsekoldal járataihoz is megfelelő lehet az elektromos jármű. Korábban vita volt arról, hogy Pécs az elektromos vagy a gázüzemű járműveket válassza-e – mára nyilvánvalóvá vált, hogy Pécs jól döntött. Az elektromos járművek nemcsak olcsóbbak a gázosoknál, de világszerte és már hazánkban is látszik, hogy milyen komoly fejlődési pálya előtt áll ez az ágazat.

Komoly felszereltség

A teszteken is látható volt, az elektromos buszok már korántsem egyszerű dobozok, amelyeket elektromos motorok hajtanak. Az új buszok alacsonypadlósak, a mozgáskorlátozottak számára külön hely van, ahol a kerekesszékesek utazhatnak. Az ülések vandálbiztosak, és térfigyelő kamerákat is elhelyeztek a járművekben. Az utasokat színes kijelzők tájékoztatják arról, milyen megálló következik vagy éppen merre jár Pécsen az új e-busz.