Egy új utca született Pécsett!

A kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatóipart jelentősen élénkítette Pécsett az immár több mint 4000 külföldi egyetemi hallgató jelenléte, de komoly előretörés mutatkozott az építőiparban is. A belvárosban lépten-nyomon építkezésekbe botlunk, az orvosi kar környékén pedig – nem túlzás –  már egy komplett új utca született.

Minden egyes Pécsett tanuló külföldi egyetemista 1,2 új álláshelyet teremt, illetve tart meg – már idéztük ezt a szakmai megállapítást, amely egy átfogó felmérés eredménye. Ez csak egy számnak tűnhet, amíg nem látjuk, hogyan válik ez valósággá – manapság azonban már nehéz nem észrevenni az erre utaló jeleket.

Már 4000-nél is több külföldi diák tanul Pécsett

Az éttermekben gyakran találkozhatunk német, norvég diákokkal, de az sem számít szokatlannak, ha a Széchenyi téri pékségben az előttünk álló távol-keleti diákot folyékony angolsággal szolgálja ki az eladó, még arra is figyelmeztetve, hogy ez nem gluténmentes termék. A külföldi hallgatóknak azonban nem csak enni kell, hanem lakni is, és ez az igény alaposan felpezsdítette a pécsi ingatlanpiacot és az építőipart is, sok új munkahelyet teremtve.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a pécsi belvárosban szinte egymást érik az építkezések: ha behajtunk egy utcába, jó eséllyel találjuk szembe magunkat egy cementet cipelő munkással vagy egy teherautóval. A teljesség igénye nélkül: dolgoznak például a Munkácsy, a Teréz, a Lyceum, a Klimo, a Felsőmalom, a Mátyás király utcában vagy éppen a Rákóczi úton. Ráadásul a jelek szerint van keletje az új lakásoknak, hiszen van olyan beruházás, amelyik szinte a tervezőasztalról adta el az ingatlanokat.

A Lotz Károly utca teljesen átalakult

De nemcsak a belvárosban láthatunk nagyszabású építkezéseket. A Szigeti úton végigmenve egymás után bukkannak fel jelentősebb társasházépítések. Ha pedig valaki a Szigeti úttal párhuzamos Lotz Károly utcába megy be, alaposan meglepődhet, ha már egy ideje nem járt ott – lehet, azt hiszi, el is tévedt. Itt ugyanis egy komplett új utca “nőtt ki a földből”, modern társasházak sorakoznak, zárt parkolóval, előttük térköves járdával, tetőteraszokkal. Van, ahol még kint van az angol nyelvű “lakás kiadó”-tábla, máshol viszont már laknak az új ingatlanokban.

A Szigeti úton egymást érik az építkezések

– Jól látszik, hogy a kormány által elindított Modern Városok Program egyetemfejlesztése már most milyen komoly lökést adott a pécsi építőiparnak – emelte ki Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, a közelmúltban 24,8 milliárd forintra növelt fejlesztéssorozat révén nemcsak az egyetem, hanem a város is számos új beruházással gazdagodik. Amellett, hogy az egyetemi fejlesztések természetesen Pécs értékeit és szerepét is növelik, most már egyértelmű, hogy a gazdaság, a vállalkozói ágazat is komoly lehetőséget lát a Modern Városok Program által megfogalmazott célokban.

Ilyen lakások épülnek Pécsett

Ahogy az ismert, az egyik fő célkitűzés az, hogy 2020-ra 5000 külföldi hallgatója legyen a pécsi egyetemnek – mivel az idei tanévben már több mint 4000 külföldi tanul Pécsett, ez az eredmény jó eséllyel el is érhető. Azt sem árt tudni, hogy a kimutatások szerint az előző tanévben a külföldi diákok 5,6 milliárd forintot költöttek el Pécsett a megélhetésre, további 7 milliárdot pedig tandíjra. Azóta viszont már jelentősen nőtt a külföldi diákok létszáma, így persze az általuk elköltött összeg is emelkedik.

hirdetés

Hirdetés