Egyedülálló díszvilágítást kap a pécsi tv-torony

Modern “ruhát” kap a pécsi tv-torony: az új díszkivilágítást pécsi gyárban készítik, pécsiek szerelik, ráadásul a jövőben a pécsiek dönthetik el, milyen színekben pompázzon nap mint nap a város fölött magasodó iránytű, a megyeszékhely egyik jelképe.

A tv-torony nemcsak a város egyik emblematikus pontja, hanem az egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja is, még mostani állapotában is sokan keresik fel. A közeljövőben azonban olyan fejlesztések indulnak el, amelyek még vonzóbbá teszik a létesítményt és környékét.

– A tv-torony egyfajta iránytű is, amely mutatja, alatta egy értékes város fekszik, így rendkívül fontos, hogy messziről milyen képet mutat a közeledőknek – vázolta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. – A mostani fejlesztéssel a legmodernebb LED-megvilágítással szerelik fel, mely azonban nem csak fényt tud sugározni, hanem ennél jóval intelligensebb.

Csodás látvány lesz a tv-torony

Mint Csizi Péter kifejtette, az volt a cél, hogy amilyen sokszínű Pécs, olyan sokszínű képet mutasson a tv-torony is. Természetesen a nemzeti és helyi ünnepekre különleges lesz a fényruha, de a hétköznapok során sem lesz unalmas, sőt! A világítás ugyanis minden nap változik, ráadásul a pécsiek dönthetik majd el, milyen színekben pompázzon a torony.

Mint az országgyűlési képviselő elmondta, külön öröm, hogy egy pécsi nagyüzem, a Harman gyárában készülnek el a világításhoz szükséges technikai eszközök, pécsi cégek végzik a telepítést, a kivitelezést, a fényvezérlést, a Webs Kft. lesz a generálkivitelező, és egy multinacionális nagyvállalkozás, az ITSH pécsi központja készít egy olyan honlapot, ahol a pécsiek szavazatai alapján dől el a tv-torony díszvilágítása. Sőt, a napi fényshow-hoz akár zenét is letölthetünk!

Csizi Péter mondta el a fejlesztés részleteit

Somogyvári Lajos, a Harman igazgatója elmondta, büszkék rá, hogy a pécsi tv-torony kivilágításához Pécsett készíthetik el a szükséges egységeket, amelyek a legmodernebb technikát jelentik. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, nagy kihívást jelent majd a felszerelés, hiszen a torony különleges kialakítása miatt lámpákkal, felszerelt LED-elemekkel, optikával is dolgozniuk kell. A torony törzsét 6 méter magas oszlopokon lévő fényvetőkkel szerelik fel. Ezzel a megoldással közel 72 méter magasságig (étterem-kilátószint) biztosítják a homogén megvilágítást, illetve ugyanilyen megoldással a kilátószint feletti szintén közel 70 méteres szakasz is fényt kap.

A Harman pécsi gyárában készülnek az elemek

A torony központi részét képező, 26 méter átmérőjű étterem-kilátószint, illetve a távközlési feladatokat ellátó szint egy korszerű, energiatakarékos, változtatható színű LED-es világítási rendszert kap.

A szakemberek elmondták, ilyen jellegű, bonyolult ábrák megjelenítésére is alkalmas fényrendszer nincs még egy az országban, tehát a pécsi tv-torony díszvilágítása egyedülálló lesz.

A környék is teljesen megújul

A mintegy félmilliárdos programnak van ugyanakkor egy másik része is, itt a kivitelezési közbeszerzés van folyamatban: ez a Misina-tető környezetének teljes rendbetétele.

– A beruházás jelentősen növelheti a város turisztikai vonzerejét, ugyanakkor a pécsieknek is jogos igénye, hogy ez a kedvelt kirándulóhely szépen, rendezetten, biztonságban és új attrakciókkal fogadja őket – mutatott rá Páva Zsolt polgármester. Éppen ezért teljesen megújul a környék, a sétányok, lesz új játszótér, megszépül a park, és térfigyelő kamerákat is telepítenek. Emellett a város tulajdonába került egykori Misina éttermet felújítják, ebben kávéház és turisztikai infópont kap helyet, interaktív kiállítás várja majd a helyieket és a turistákat. Az épület teteje igazán különleges lesz: télen jégpályaként lehet használni, nyáron pedig minigolfozni lehet majd rajta.

Hirdetés