Elindult az óriási egyetemfejlesztés!

Megkezdődött a Modern Városok Program egyetemfejlesztési részének első üteme: a Gyógyszerésztudományi Karon csaknem félmilliárdos beruházás folyik. Az összesen 24 milliárd forintos óriási beruházás révén jóval több külföldi és hazai diákot tud majd fogadni az egyetem, és ez jelentősen élénkíti a helyi gazdaságot is.

hirdetés

A Modern Városok Program pécsi beruházásai által kiemelt szerepet kaptak az egyetemi fejlesztések, erre a célra mintegy 24 milliárd forintot biztosít a kormány. A Gyógyszerésztudományi Karon, a pécsi Rókus utcában megvalósuló, most elindult fejlesztések közel 450 millió forintba kerülnek.

– Tény, hogy a gyógyszerészet az egyik legdinamikusabban fejlődő tudomány. Az elméleti képzés mellett óriási szerepe van a gyakorlati képzést biztosító korszerű infrastruktúrának – vázolta Perjési Pál professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. – A jelenlegi laborkapacitások szűkösek, és az épületen is szembetűnő, hogy évtizedek óta nem volt komoly felújítás. Az immár elindult fejlesztés során új laboratóriumokkal, modern eszközparkkal, oktatási helyiségekkel, közösségi terekkel gazdagodik a kar. Méltó helyszíne lesz a magyar és angol nyelvű, valamint a tervezett német nyelvű gyógyszerészképzés számára.

Már folynak a munkák a PTE Rókus utcai épületében

Jelenleg 150 külföldi és 170 magyar hallgató tanul a karon, a külföldi hallgatói létszám megduplázását vállalták 2020-ig.

– Amennyiben komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést és lépést akarunk tartani a nemzetközi piaccal, nem spórolható meg ez a fejlesztés – hangsúlyozta a gyógyszerészkar vezetője. – Ugyanakkor ebből a beruházásból magyar hallgatóink is ugyanúgy profitálnak majd.

Az egyetem álláspontja szerint a fejlesztés nem szűk oktatási program, hanem Pécs kiemelt jelentőségű projektje, hiszen hatást gyakorol a város társadalmi életére, gazdaságára és imázsára.

Több diákot fogadhat a Gyógyszerésztudományi Kar

Ezt erősítette meg Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is, aki elmondta, a Modern Városok Program egyik nagy erénye, hogy helyi problémákra, célokra kíván válaszokat, megoldásokat adni. Mint a képviselő elmondta, Pécsett fontos célként jelölték meg a helyi kisvállalkozások megerősítését, piacuk növelését. Ez a program is ezt segíti. Abból, hogy a külföldi hallgatók száma dinamikusan növekszik Pécsett, sokan profitálnak: vannak, akik lakásuk kiadásából tesznek szert mellékjövedelemre, mások például éttermet, kávézót, fagyizót nyitnak vagy éppen lakást építenek abban bízva, hogy a több diák több bevételt is hoz majd.

–Azzal, hogy most a Modern Városok Program egyetemfejlesztési részének első üteme ténylegesen is megkezdődött, ezek a remények igazolódnak be – fejtette ki Csizi Péter. – Azon pécsi vállalkozók várakozásai teljesülnek be, akik maguk is pénzt, energiát fektettek abba, hogy kiszolgálják a több hallgató nyújtotta keresletet.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, készült egy tanulmány, melyből kiderül, minden öt külföldi diák hat munkahelyet tart fenn, illetve hoz létre. Tavasszal 3200 külföldi hallgatója volt a PTE-nek, ők évente mintegy 6 milliárd forintot költenek a városban. Egyértelmű, hogy ha az egyetem által kitűzött cél, azaz az ötezres létszám teljesül, jelentősen nő majd ez az összeg.

A bölcsészkaron is dolgoznak
A napokban a Modern Városok Program részeként megkezdődött a BTK Rókus utcai campusában az „M” épület tetőrekonstrukciója is, amelyből a Történettudományi Intézet, a Társadalomtudományi Könyvtár és a Társadalmi Kapcsolatok Intézetének két tanszéke, a Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék, valamint a Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék jelenlegi és leendő hallgatói, oktatói egyaránt profitálnak, közölte az egyetem. – A legnagyobb létszámú és rendkívül széles képzési portfólióval rendelkező kar népszerűsége a magyar és a külföldi hallgatók körében az elmúlt években tovább erősödött. A jelenleg is meglévő pszichológia, a politológia és az anglisztika képzéseken közel 100 fővel növeljük a külföldi hallgatói létszámot, ezen túl, új, induló szakokkal további 200 fős emelkedést prognosztizálunk 2020-ig – monda el Bereczkei Tamás dékán az induló fejlesztés kapcsán.

 

Hirdetés