Elkezdik építeni az új kertvárosi egészségügyi központot

Napokon belül megkezdődik az új kertvárosi rendelőintézet építése, hamarosan a több tízezres városrésznek is saját egészségügyi centruma lesz, azaz nem kell máshová utazni a vizsgálatokra. Majdnem negyedmilliárdos fejlesztés indul Kertvárosban.

Bár Kertváros a maga mintegy 55 ezres lakosságával egy közepes városnak felelne meg (van több olyan magyar megyeszékhely is, amelynek nincs ekkora lélekszáma), eddig mégsem volt saját egészségügyi központja. Amint Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője felhívta rá a figyelmet: a városrész megépítésével évtizedek óta jogos az igény egy saját rendelőintézetre. 

– Örülök, hogy ennek az igénynek most meg tudunk felelni, és az év végéig el is készül majd az új kertvárosi rendelőintézet – hangsúlyozta Csizi Péter. A képviselő elmondta, a Kertváros Konzultáción a városrészben élők egyértelműen leszögezték, szükségük van erre az egészségügyi centrumra, döntést hoztak a helyszínről is. Amit a helyiek kértek, azt a pécsi városvezetés megterveztette, megszerezték hozzá a szükséges összeget, amely már a város számláján van, most pedig megkezdődik a kivitelezés. A teljes beruházás értéke megközelíti a negyedmilliárd forintot. 

Az új rendelőintézet Kertváros központjában, a NEVKO közelében épül fel, a Csontváry utcai egykori Pétáv-épületben alakítják ki az egészségügyi centrumot – ezt a helyszínt találták a legjobbnak a Kertváros Konzultációban a helyben élők. Pontosabban gyakorlatilag egy új épület jön létre ott, hiszen kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést és a melegvíz-rendszert, és akadálymentes lesz az új gyógyítócentrum.

kertvárosi rendelő, pétáv, hl02
A Csontváry utcában lesz az új rendelőintézet

A külcsín is fontos persze, de ennél jelentősebb a tartalom, az, hogy milyen egészségügyi ellátást vehetnek majd igénybe a Csontváry utcában. Az új kertvárosi egészségügyi központban gyermek- és háziorvosi rendelők kapnak helyet, emellett komoly szakrendelői hálózat is települ ide: belgyógyászati, nőgyógyászati, kardiológiai és szemészeti rendelő várja majd a betegeket, mód nyílik ultrahangos vizsgálatokra, de a tervek szerint lesz masszázs és fizioterápia is, azaz az utókezelések miatt sem kell más városrészbe utazniuk a kertvárosiaknak. S természetesen egy vérvétel miatt sem kell a Lánc vagy a Veress Endre utcai rendelőbe menni, hiszen labor is működik majd a Csontváry utcai gyógyítóközpontban. Ez egyébként azt jelenti, hogy a kertvárosi rendelő kialakítása révén a város másik két egészségügyi centrumában is rövidebb lesz a várakozási idő.

Csizi Péter országgyűlési képviselő is hangsúlyozta, ezzel a hatalmas beruházással látványosan javul a Kertvárosban élők egészségügyi ellátása, de áttételesen az új rendelőintézet pozitív hatásait egész Pécs érzékeli majd.