Ezt mondják a 24 milliárdos fejlesztésről!

Az elmúlt időszakban sokszor hallhattunk a Modern Városok Programról, a TOP-pénzekről, az uniós forrásokról, amelyek révén sok-sok tízmilliárd forint érkezik Pécsre. Sorozatunkban ezt a rendszert mutatjuk be, alapvetően a Modern Városok Programra összpontosítva. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Modern Városok Programban Pécs megkülönböztetett helyzetben van, hiszen a 23 várost érintő program keretében egyedül Pécsen lesz egyetemfejlesztés.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint ez is jelzi, hogy Pécs jövőjét a város és az egyetem vezetése egyaránt „kooprodukcióban”, közös fejlesztésekkel képzeli. A tavaly megítélt támogatás az egyetem számára vissza nem térő lehetőség, hogy fejlődését felgyorsítsa és új pályára állítsa, imázsát, vonzóképességét erősítse.

– Az egyetem missziója továbbra sem lehet más, mint a felhalmozott tudást továbbadni a fiatal generációknak, felvértezve őket pozitív életszemlélettel, jövőképpel, aktív szerepet vállalni a kutatási tevékenységben, gazdaságélénkítésben és megbízható, magas színvonalon gyógyítani – mondta.

bódis józsef, rektor5
Bódis József: Pécs jövőjét a város és az egyetem közösen képzeli el

Bódis József kiemelte, ha nem kapták volna meg a kormánytól a Modern Városok Programmal járó feladatokat, akkor is folytatták volna a korábban saját maguk számára kitűzött célt, hogy a külföldi hallgatói létszámot növeljék.

– A Pécsi Tudományegyetem már most 15 százalék körüli a külföldi hallgatók aránya, és el fogjuk érni a 30-at. Egyáltalán nem azért, mert csökkenne a hazai hallgatók száma. Emellett meggyőződésem, hogy a külföldi hallgatók jót tesznek a városnak is, hiszen Pécs kulturálisan gazdagabbá, sokszínűbbé válik a hatásukra, hiszen jelenleg közel száz országból tanulnak egyetemünkön.

Páva Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, a 24 milliárd forint, amely a Modern Városok Program keretében a Pécsi Tudományegyetemre érkezik, nemcsak egy szűk oktatási programnak ad pénzügyi hátteret, hanem ennél jóval átfogóbb.

– Ez a program nemcsak a város, hanem túlzás nélkül állítható, hogy az egész régió kiemelt beruházása, hiszen jelentős élénkítő hatást gyakorol az egész térség gazdaságára is – fogalmazott a városvezető. – A nagyszabású korszerűsítés és bővítés az egyetem valamennyi karát, valamennyi oktatási területét érinti. Pécs példa nélkül álló módon a város rendelkezésére álló kormányzati források egészen nagy részét nem saját fejlesztéseire kérte, hanem a megyeszékhely legnagyobb intézménye számára. Tettük mindezt azért, mert az intézmény fejlődése közvetve a város fejlődését is segíti – tette hozzá a városvezető.

páva zsolt, hl02
Páva Zsolt: jelentős a gazdaságélénkítő hatása a fejlesztéseknek

Páva Zsolt polgármester arra is kitért, hogy a beruházás Pécs mindennapjait is meghatározza, hiszen az új, korszerű épületek a várost gazdagítják majd.

A külföldi diákok jelentősen hozzájárulnak a pécsi gazdaság élénkítéséhez. Felmérések szerint ugyanis a külföldi hallgatók az egyetemi tandíjon kívül évente mintegy 6 milliárd forintot költenek el a baranyai megyeszékhelyen, több kereskedelmi, szolgáltató ágazatnak komoly és biztos bevételt generálva Pécsen.

– A beruházások elkészülte után ez az összeg értelemszerűen tovább nőhet. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az új épületek, korszerű műszerek nemcsak a külföldi, hanem természetesen a magyar hallgatók képzését is segítik, hasznukat a Pécsen tanuló összes egyetemi polgár élvezheti.