Felújítják a pécsi belvárosi iskolát

Mintegy 143 millió forintos támogatást nyert el a pécsi Belvárosi Általános Iskola, az összegből energetikai felújításokat, nyílászárócserét, udvar- és sportpálya-felújítást végeznek el. Ez nem az egyetlen hasonló beruházás: az elmúlt időszakban több mint 3 milliárd forint értékű beruházást jelentettek be, több pécsi iskolában már a munkák is folynak.

A város egyik közkedvelt és közismerten színvonalas oktatást biztosító intézménye a Belvárosi Általános Iskola, az épületegyüttes számos pontja azonban felújításra szorul. Most erre mód nyílik, hiszen mint Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője szerdán bejelentette, mintegy 143 millió forintos beruházás indulhat el a történelmi városmagban található iskolában.

Cselikné Juhász Ildikó és Csizi Péter jelentette be a beruházást

Csizi Péter vázolta, Pécsett alapvetően két típusba sorolhatóak az iskolák: a történelmi múltnak megfelelően vagy műemlék jellegű épületekben folyik az oktatás, vagy a szocializmus idején, a 70-es, 80-as években kialakított intézményekben. Sajnos az látható, hogy gyakran ez utóbbiak vannak rosszabb állapotban, az akkori kor technikai viszonyai sok kivetnivalót mutatnak. A Belvárosi Általános Iskola mindkettő elemmel rendelkezik: egyes épületei a történelmi városmaghoz illeszkednek, más részeit a szocializmusban húzták fel, itt bizony van mit felújítani.

Lesz helye a 143 milliós fejlesztésnek

Az országgyűlési képviselő kiemelte, Pécsett hangsúlyos célként jelölték meg, hogy az uniós források jó részét az oktatási infrastruktúra fejlesztésére kell csoportosítani, hiszen a pécsi oktatás, nevelés színvonala országosan is az élvonalban van, ám az épületek állaga ezt nem éri el. Ez különösen igaz a Belvárosi Általános Iskolára, amely viszont most egy komoly beruházás előtt áll: 143 millió forintból mód nyílik energetikai korszerűsítésre, nyílászárócserére, és udvar-, valamint sportpálya-felújításra.

Cselikné Juhász Ildikó, az iskolaközpont igazgatója elmondta, nagyon örül, hogy ez a beruházás megvalósulhat, mivel bár az oktatásban mindent megtesznek, az iskola állagán csak az ilyen pályázatok révén tudnak javítani – ez egy újabb lépcsőfok ezen az úton. A Belvárosiban egyébként 650 diák tanul, nekik és a szülőknek is régi vágyuk volt, hogy az iskolában jelentős felújítások történjenek.

650 diákja van a belvárosi iskolaközpontnak

A Belvárosi Általános Iskola beruházása azonban nem áll egyedül. Mint már beszámoltunk róla, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke és Páva Péter, a Pécsi Tankerület Igazgatója a közelmúltban jelentett be egy nagyszabású iskolafelújítási programot, amely számos pécsi elemet tartalmaz. Így beruházások kezdődnek a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, a Bánki Donát utcai és a Köztársaság téri iskolában, a Kodály Gimnáziumban, a Hajnóczy és a Kodály Kollégiumban, a Pécs-Vasasi Általános Iskolában és a Janus Pannonius Gimnáziumban is.

A most bejelentett rekonstrukcióval együtt több mint félmilliárd forint jut a pécsi iskolákra, de szintén a pécsi és környékbeli gyerekek érdekét szolgálja az a két egyházi beruházás is, amely a Szent Mór Iskolaközpontban és a Református Kollégiumban folyik. Így összességében a pécsi fejlesztések összege meghaladja a 3,3 milliárd forintot, de lapunk értesülései szerint a közeljövőben lesz még újabb, rengeteg gyerek számára fontos iskolafelújítási bejelentés.

hirdetés

Hirdetés