Gyerekfoci, kosárakadémia, akvapark: áldoznak a sportra

ProEXR File Description =Attributes= cameraAperture (float): 36.000004 cameraFNumber (float): 8.000000 cameraFarClip (float): 1000000015047466200000000000000.000000 cameraFarRange (float): 1000.000000 cameraFocalLength (float): 17.000000 cameraFov (float): 93.249420 cameraNearClip (float): 0.000000 cameraNearRange (float): 0.000000 cameraProjection (int): 0 cameraTargetDistance (float): 4098.233398 cameraTransform (m44f) channels (chlist) compression (compression): Zip16 dataWindow (box2i): [0, 0, 1919, 1079] displayWindow (box2i): [0, 0, 1919, 1079] lineOrder (lineOrder): Increasing Y pixelAspectRatio (float): 1.000000 screenWindowCenter (v2f): [0.000000, 0.000000] screenWindowWidth (float): 1.000000 =Channels= A (half) B (half) G (half) R (half) VRayDRBucket.B (half) VRayDRBucket.G (half) VRayDRBucket.R (half) VRayGlobalIllumination.B (half) VRayGlobalIllumination.G (half) VRayGlobalIllumination.R (half) VRayReflection.B (half) VRayReflection.G (half) VRayReflection.R (half) VRayRefraction.B (half) VRayRefraction.G (half) VRayRefraction.R (half) multi1.B (half) multi1.G (half) multi1.R (half) multi2.B (half) multi2.G (half) multi2.R (half)

A Modern Városok Program keretéből, a TOP-forrásokról sok-sok tízmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg  Pécsen.  Most a sportberuházásokat járjuk körül, amelyek révén az utánpótlás és a tömegsport helyzete javulhat. 

hirdetés

Az egészséges életmód népszerűsítése, a sportolási lehetőségek növelése is hangsúlyos szerepet kapott a Pécs 2020 fejlesztési programban, amelynek keretében több fejlesztés indul el a közeljövőben.

Épül a kosárakadémia

Ha valaki a Megyeri út környékén járt, maga is láthatta, az alapozási munkákkal elkezdődött a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése a vásártérrel szemközt. A mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás a tervek szerint másfél éven belül készülhet el. Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Pécs már régóta a magyar kosárlabda fellegvára, ezt ismerte el a kormány azzal, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémiának a baranyai megyeszékhely adhat otthont. A beruházás költségeit teljes egészében a kormány állja, Pécs a telekkel és a közművekkel járult hozzá az építéshez.

Az akadémia többek között egy 3800 négyzetméteres központi csarnokkal, kollégiummal, étteremmel, tanári és pihenőszobákkal rendelkezik majd.

rátgéber akadémia, hl02
Már alapozzák a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát

A legkisebbekre is gondoltak

Tavaly több pécsi óvodában is átadtak úgynevezett ovi-foci pályákat, amelyeken a legkisebbek ismerkedhetnek meg a labdás sportokkal. A pályák nagyon népszerűek, nem véletlen, hogy az önkormányzat úgy döntött, öt újabb helyszínen – a Testvérvárosok terén, a Nevelési Központban, a Köztársaság téren, a Budai Nagy Antal utcában és a Zipernowsky utcai óvodában – építenek idén újabb műfüves, minden igényt kielégítő létesítményeket.

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportok alapjaival, de van, ami még lényegesebb: hogy megízleljék a mozgás örömét – vázolta Csizi Péter országgyűlési képviselő. – A későbbiekben ugyanis várhatóan felnőttként is életük részének tekintik majd a mozgást, a testedzést, az egészséges életmódot.

A pályák mintegy 50 millió forintba kerülnek, Pécsnek ebből 14 milliót kell finanszíroznia.

A tömegsport sem marad ki

A tüskésréti szabadidőparkot is szeretik a pécsiek,  a város 155 millió forintot nyert a bővítésre, amely révén új játszótér, szabadtéri felnőtt játszótér és sportpálya is épül. A beruházás során egy műfüves focipályát is kialakítanak, 1,1 méter magas palánkkal, labdafogó hálóval, kézilabdakapukkal. A futópálya mellett új nyújtó és erősítőeszközöket is telepítenek: többek között lépegető, dupla multifunkciós tréner, Z-tolódzkodó, szabadtéri bordásfal is használható lesz.  Nyilvános illemhely mellett új közösségi játszóteret hoznak létre, ahol lesz például mászóvár, KRESZ-pálya, gumioszlopos lépegető is. A játszóteret ráadásul úgy alakítják ki, hogy ne csak játszhassanak a gyerekek, hanem közben tanulhassanak is, ezért párosító játékokat, órát és napelemes, szélturbinás elektronikai rendszereket is elhelyeznek majd.

rátgéber akadémia, hl01
Országos kosárközpont helyszíne lesz Pécs

Sportközpont és akvapark: folynak az előkészületek

Csizi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a helyi konzultációk során a pécsiek egyértelműen leszögezték, nagy az igényük nemcsak a tömegsport lehetőségeinek növelésére, amely például Tüskésréten is megvalósul, de egy nagyobb vízfelülettel, élményfürdővel összekötött sportközpontra is. A Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Páva Zsolt polgármester megállapodott ennek kialakításáról. A kormány a közelmúltban 500 millió forintot már biztosított is Pécs számára a sokmilliárdos beruházás előkészítésére, amely a mérnöki háttérmunkával, a szakmai tervezéssel már el is kezdődött.