Hidat bontottak, liftet építenek az óvodákban

Több mint 700 millió forintot nyert pályázatokon a pécsi önkormányzat öt óvoda felújítására, már minden helyszínen javában folynak a munkálatok. A tervek szerint nyár közepére mindenhol megújult létesítményeket vehetnek birtokba a kicsik.

hirdetés

Öt pécsi óvodában folyik jelenleg is komoly munka, gyakorlatilag teljesen új létesítmények készülnek el. Pécs központi pályázatok révén összesen több mint 700 millió forintot fordít arra a célra, hogy a legkisebbek minden igényt kielégítő körülmények között játszhassanak, fejlődhessenek.

Még egy hidat is elbontottak

Tavaly ősszel kezdődött meg a munka a pécsi Bornemissza utcai óvodában, s bizony volt tennivaló bőven. Az épületben a bontási munkálatok nagy része befejeződött, a legnagyobb “falat” az épület és a Bornemissza utca közötti rossz állapotú híd elbontása volt. A híd helyén alakítják ki az óvodához és a bölcsődéhez tartozó új tornaszobákat. Az épület gépészeti és villamos alapszerelése is jól halad, továbbá beépítették az új térelválasztó belső válaszfalakat is. A továbbiakban a kivitelező megkezdi a tornaszobák megépítését, az épületet körülvevő teraszok új mellvédfalainak kialakítását, ezzel párhuzamosan a belső térben tovább folytatódnak a gépészeti és villamost alapszerelések.

bornemissza utcai óvoda, hl03
Javában folyik a munka a Bornemissza utcai óvodában

Új lift is készül

A Hajnóczy utcai óvoda nyugati szárnyában már elbontották a zárófödémet, ugyanis így megfelelő belmagasságú tornaszobát lehet kialakítani. A kivitelező emellett megkezdte a gépészeti és villamos alapszerelési munkákat. A vállalkozó hamarosan nekilát az új közbenső födém kialakításának, továbbá az új liftszerkezet megépítésének. Emellett az új térelhatárolók elkészítése lesz a következő munkafázis.

Több helyük lesz a kicsiknek

Az egyik legnagyobb tétel a Sikósi úti óvoda teljes felújítása, ez a program önmagában meghaladja a 230 millió forintot. Már elbontották az udvaron a kerti pavilont, továbbá a belső térben az új helyiségek kialakítása miatt szükségtelen falakat is. Az épületet déli irányba bővítik, ehhez nemcsak a területet rendezték, hanem már elkészült az új épületrészek alapozása és a lábazata is. Ha az időjárás hosszú távon kedvezőbbre fordul, tovább folytatódik az új épületrészek szerkezetépítése, továbbá a meglévő épületben megkezdődnek a gépészeti és villamossági munkálatok is.

Tetőtől a padlóig

A Vasasi óvodában is a bontással kezdődtek a munkák, amelyek közül a legjelentősebb a régi színpad vasbetongerendás emelvényének eltüntetése volt. Az új helyiségeket lehatároló falakat, továbbá a régi, nem használt nyílásokat is lefalazták már. Az épületben kialakítandó új lift helyét is kibontották, amely után megkezdődhet a szerkezet építése. Mint megtudtuk, a vállalkozó hamarosan megkezdi az épület tetőszerkezetének szakaszos felújítását, amellyel párhuzamosan folynak a gépészeti és villamos szerelések, továbbá a lift szerkezetének építése.

Az ötöde már készen van

Február elejére a munkák mintegy ötödével már végeztek az Óvoda utcai óvodában, ahol szintén tavaly ősszel kezdtek el dolgozni. A bontási munkálatok nagy része befejeződött: eltűnt a külső terasz és annak árnyékolója, továbbá a belső válaszfalak is. Az új nyílások kialakításához a vállalkozó megkezdte az acél áthidalók beépítését. Az új lift aknája is készen van már, továbbá megkezdődött az új közbenső födém zsaluzásának kialakítása is. Amint ezzel végeznek, megkezdődik az új födém betonozása, amellyel párhuzamosan folyik az alsó szinten az új nyílászárók nyílásainak kibontása és a belső válaszfalak építése.