Így fejlődik egy nagyváros: Pécs több lábon áll

Az elmúlt időszakban sokszor hallhattunk a Modern Városok Programról, a TOP-pénzekről, az uniós forrásokról, amelyek révén sok-sok tízmilliárd forint érkezik Pécsre. Most induló sorozatunkban ezt a rendszert mutatjuk be, alapvetően a Modern Városok Programra összpontosítva. A sorozat első részéből kiderül, hogy több forrásból, ám egységes, előre meghatározott célok alapján folyik a megyeszékhely fejlesztése.

hirdetés

Talán minden pécsi lakos előtt nyilvánvalóak Pécs sokszor évtizedes, örökölt problémái, gondjai, amelyek alapvetően meghatározzák a fejlődési irányokat is. Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elmondta, ezzel a helyzettel természetesen a városvezetés is tisztában volt, de emellett a pécsiek igényeinek, elvárásainak felmérésére több városi, városrészi konzultációt is lefolytattak, hogy még jobban megismerjék, mit akarnak a helyiek.

Nem a gombhoz a kabátot

A beérkezett vélemények, a fennálló helyzet teljes ismeretében alakult ki a Pécs 2020 névre keresztelt program, amely alapjaiban megszabja a város fejlesztési céljait. Ez azért fontos, mert nagyon sok uniós és egyéb forrás nyílt, s vannak olyan települések, amelyek minden lehetséges pályázaton indulnak is – akár szüksége van rá az önkormányzatnak, akár nincs. Pécsen azonban nem a gombhoz varrják a kabátot, hanem ahogy Csizi Péter elmondta, a fejlesztési célokhoz keresnek forrást – legyen az uniós, kormányzati vagy egyéb lehetőség.

Több forrásra is számíthatnak

A képviselő hangsúlyozta, Pécs következő éveinek fejlesztésére több forrás is biztosított, az egyik ilyen a TOP-keret. Hatalmas előrelépés és komoly lobbimunka eredménye, hogy a megyei jogú városoknak saját keretük van, így nem kell vetélkedni egy-egy adott forrásért egymással. Így – bár természetesen minden szigorú EU-előírásnak meg kell felelni – uniós forrásokból biztosítható számos fejlesztés: erre példa többek között az iskola- vagy óvodafelújítások sora vagy éppen a turisztikai jellegű beruházások, egyebek mellett a tüskésréti szabadidőpark bővítése vagy a tv-torony és környezetének teljes átalakítása. Külön elemek ezen kívül a Modern Városok Program keretében hasznosítható tízmilliárdok. Végül, de nem utolsósorban vannak olyan speciális pécsi fejlesztések, amelyek elvileg egyik keretből sem valósulhatnának meg, de ilyenkor Pécs a kormányhoz tud fordulni – és mint a Magasház bontására vagy a mecseki tehermentesítő útszakasz építésére jóváhagyott egy-egy milliárdos tétel mutatja – sikerrel.

tüskésrét

Kiadáscsökkentés és bevételnövelés

A Modern Városok Program két fő célt tartalmaz: a kiadáscsökkentést és a bevételnövelést. Csizi Péter hangsúlyozta, az EKF-program során Pécs komoly intézményekkel gazdagodott, amelyekre méltán büszke a város, azonban ezek fenntartása komoly terhet is ró az önkormányzatra. A Modern Városok Programban a kormány vállalta, hogy évente 1,2 milliárdot tesz hozzá a pécsi költségvetéshez például a Zsolnay-negyed vagy a Kodály Központ színvonalas fenntartására. Hasonló jellegűek a sportfejlesztések is: hatalmas az igény erre, nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport terén. Pécsen jelenleg ugyanis kevés a sportolásra és kikapcsolódásra szolgáló vízfelület.

– A Pécs2020 konzultáción ezt a városban élők is leszögezték. Ezért hozzuk létre kormányzati támogatással az új pécsi sportközpontot, amelyet akvaparkkal is kiegészítünk – közölte a képviselő.

A bevételnövelés természetesen a gazdaság erősítésével valósulhat meg. Talán meglepő, de a kisvállalkozások erősítését szolgálhatja a Pécsi Tudományegyetemnek juttatott 24 milliárd forintos forrás is, amely révén mintegy 5000-re nőhet az itt tanuló külföldi hallgatók száma. Ők évente mintegy 6 milliárd forintot hagynak Pécsen a tandíjon felül, komoly bevételt hozva a kisvállalkozások számára is. Ráadásul a pécsi egyetemi fejlesztések a várost, valamint az itt tanuló magyar diákokat is gazdagítják.

2_Anwendung_Aventrix_Beleuchtung_Industriehalle

A közepes és nagyvállalkozások erősítését, Pécsre hívását a Modern Városok Programban több elem is segíti: elég az iparcsarnokok építésére gondolni, amely jelentős befektetővonzó erő lehet, gondoljunk a Harman pécsi beruházására: az amerikai multicég is kész üzemcsarnokba költözött. Pécsnek viszont jelenleg nincs kiadatlan üzemcsarnoka, valamennyiben dolgoznak, e téren is lépni kell tehát. De a városnak készen kell állnia a zöldmezős befektetések fogadására is, mint Csizi Péter hangsúlyozta, ezt újabb iparterületek kialakításával, vásárlásával fogják megoldani.

Út egészen a tengerig

A képviselő azt is közölte, a Modern Városok Programban hosszabb távú tervek is megfogalmazódtak, ide tartozik például az M6-oson kívül az M60-as autópálya kiépítése az országhatárig. Ha ez a középtávú célkitűzés megvalósul, Pécs elérhető közelségbe kerül több tengeri kikötőhöz, azaz a világkereskedelem új kapui nyílnak meg a baranyai megyeszékhely előtt.

 • bocsánat elnézést

  Most éppen a Fidesz legnagyobb szövetségeseként, az ellenzék szétverőjeként “védekezik szabadlábon”. Rendben van, de a beígért fejlesztések nem készültek el, hát nincsenek ott fizikailag, nem léteznek. Csak digitális látványtervek, animációk, modellek készültek a választás előtt, semmi más. Sem Aquapark, sem Wellness Szálló, sem Vásárcsarnok, sem lófa@. És most éppen még költségvetése sincs a városnak…

 • A. Zimmer

  Csak akkor van lázongás, ha bevallja, hogy hazudott. Így tett Gyurcsány is, igaz nem nekünk akarta elmondani, de megtette.
  Addig senki nem hisztizett, amiatt, hogy baromságokat ígért a kampányban.
  Ugyanúgy baromságokat, mint a többiek. Egyiknek sem lett volna elég mozgástere végrehajtani a kampányígéreteit. Ezt mind tudták, ahogy a nyitott szemmel járók is.

 • bocsánat elnézést

  Hogy érted, hogy nem kötelez semmire? Gyurcsány is ezt gondolta, látjuk, mi történt. Teljesen zavaros dolgot írtál…

 • A. Zimmer

  A választási igéret nem kötelez semmire, csak akkor ha bevallja, hogy hazudott.

 • kdmp

  A beígért tájékoztatást… milyen új cégek települnek be az ipari parkba?

 • bocsánat elnézést

  Pontosan nulla beruházás készült el a Tüskésréten kívül a nagy beígért választási ígéretekből. Aquapark, Kosárlabda Akadémia, Misina, Wellness Szálló? Semmi… Hazudtatok egy hatalmasat… Ott még alapkőletétel is volt, már akkor tudtuk, hogy soha nem valósul meg.