Így néznek ki a megújult pécsi óvodák!

A szeptembert már megszépült, teljesen felújított épületben kezdhetik a pécsi apróságok több óvodában, a következő hetekben-hónapokban pedig folyamatosan adják majd át a korszerűsített létesítményeket. Az elmúlt évtizedek legnagyobb intézményfelújítási programja folyik Pécsett.

A keleti városrészben, egészen pontosan a vasasi óvodában és Uránvárosban, a Hajnóczy utcai óvodában nem megszokott módon indul idén a szeptember: a gyerekek mindkét helyen megszépült, modern környezetben ismerkedhetnek meg egymással és az óvónénikkel.

A Hajnóczy utcában teljesen megújult az épület, emellett újdonságok is fogadják majd a kicsiket: elkészült egy szertárral ellátott tornaszoba, egy új fejlesztő szoba, valamint orvosi elkülönítő szoba is. Nemcsak a csoportszobák, hanem az óvónők és az intézményben dolgozók által használt helyiségek is megújultak, és egy új tálalókonyhát is kialakítottak. Ha kitart még a jó idő, egy korszerű és biztonságos új játékokkal felszerelt udvart is használhatnak a gyerekek. Az uránvárosi óvoda teljes felújítása csaknem 168 millió forintba került.

Mint egy kis hotel – ilyen lett a megújult vasasi óvoda

A vasasi óvodára sem lehet ráismerni, hiszen ez a létesítmény is teljes felújításon esett át, ugyanúgy akadálymentes már, mint az uránvárosi. Az intézmény kiegészült egy orvosi elkülönítő szobával, szülői fogadóval és fejlesztő szobával, valamint megújult az óvoda melegítőkonyhája is. Az egész beruházás értéke megközelíti a 130 millió forintot.

Korszerű környezet a Hajnóczy utcai óvodában

Szépen sorban jön a többi

Az első “fecskék” után azonban nem áll meg a fejlesztéssorozat, hiszen számos óvodában és bölcsődében a befejezéshez közelednek a korábban elkezdett munkák. A Bornemissza utcai óvoda várhatóan októberben, a Mandula bölcsőde novemberben telhet meg gyerekekkel, ahogy a Siklósi úti óvoda és a Törpike bölcsőde is novemberben lehet újra hangos gyerekzsivajtól. Az Óvoda utcai óvodában, amely a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működik, már lezárultak a munkák. Valamennyi óvodában faltól falig és “pincétől a padlásig” zajlottak-zajlanak a rekonstrukciók, gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy teljesen új épületbe léphetnek majd be a szülők és a gyerekek.

Kívül is megszépült az uránvárosi intézmény

Jövőre is folynak a munkálatok

– Az elmúlt évtizedek legnagyobb óvoda- és bölcsődefelújítási programja zajlik Pécsett – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere. – A város a kormányzattal karöltve kiemelt fontosságú területnek tartja a gyermeket nevelő családok támogatását, e körbe értelemszerűen az oktatási intézmények korszerűsítése, modernizációja is beletartozik.

Az új vasasi óvoda egyik kuckója

Az alpolgármester elmondta, az összességében sok százmilliós pécsi program következő állomása a Testvérvárosok terei Kertvárosi Óvoda és Kiskuckó Bölcsőde megújítása lesz, itt várhatóan jövő tavasszal fejeződhetnek be a munkák. A Németh László utcai óvoda, a KicsiKék Bölcsőde, a Budai Nagy Antal utcai óvoda, a Napsugár Bölcsőde, a hirdi óvoda teljes felújítása 2018-ban indulhat el, a szükséges előkészületi munkák már mindenhol folynak. Mindezek mellett döntés született a Köztársaság téri óvoda és bölcsőde felújításáról is.

Az ott élők igényei szerint

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője utalt rá, a városrészi konzultációkon, így például a Kertváros Konzultáción a lakók egyik fő kérése az volt, hogy a szocialista időszakban, gyakran rossz technológiával készült épületek mindenképp újuljanak meg. Csizi Péter hangsúlyozta, a mostani beruházások nemcsak javításokat jelentenek, hanem minőségi ugrást, hiszen a gyerekek olyan körülmények között játszhatnak, tanulhatnak, amelyek megfelelnek a XXI. század elvárásainak.

Tornaszoba is van a Hajnóczy utcai óvodában

– A pécsi városvezetés, ahogy a kormányzat is, felelősséget érez a gyermekeink iránt – szögezte le Csizi Péter. – Nem mindegy, milyen háttér szolgálja a legkisebbek fejlődését, Pécs ezen a téren is hatalmasat lép előre, ennek első eredményei már látszanak is.

Hirdetés