Íme az első vázlattervek a pécsi akvaparkról!

Fontos mérföldkövéhez érkezett a Pécsre tervezett sportközpont és akvapark kialakítása, elkészült az építészeti vázlatterv és ezzel párhuzamosan több, a hatalmas beruházáshoz elengedhetetlen előkészítő munka is folyik.

Ha valaki csak egy családi házat épített már, az pontosan tudja, mennyi idő és munka telik el addig, amíg az álmokból tervek, a tervekből építkezés lesz, miközben persze az anyagi hátteret is meg kell teremteni. Ha végiggondoljuk, hogy a tervezett pécsi sportközpont és élményfürdő mekkora beruházás, érthető, hogy milyen hosszadalmas előkészítő munkára van szükség. Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a helyiek a Pécs Konzultáció során egyértelművé tették, hogy szüksége van a városnak erre a fejlesztésre, a munkák pedig gőzerővel folynak is.

Már elkészült az építészeti vázlatterv

– Szeptember első napjaiban újabb fontos állomásához érkeztek a Modern Városok Program keretében létesítendő Multifunkcionális Sportcsarnok, Uszoda és Aquapark projekt előkészítő munkálatai – avatott be Vári Attila, a projekt koordinációs feladatait ellátó PSN Zrt. vezérigazgatója a pécsiek által már nagyon várt beruházás aktuális állásába. – Az ütemterveknek megfelelően a S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft. elkészítette ugyanis azt az építészeti vázlattervet, amely alapján ténylegesen megkezdődhetnek bizonyos munkálatok a leendő létesítmények területén.

A PSN vezérigazgatója hangsúlyozta, bár ezek még nem a végleges kiviteli tervek, tehát az érintettek meglátásai, javaslatai alapján még sok tekintetben változhatnak, ahhoz mindenképpen szükségesek, hogy ezek alapján elkezdődhessen Pécs építési szabályzatának a területet (azaz a Megyeri út mellett, a vásártér, a Pécs Plaza és a már épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia szomszédságában) is érintő és a fejlesztés szempontjából szükséges módosítása, az építtető elvárásai alapján készülő koncepciónak történő megfeleltetése.

Vári Attila és Csizi Péter a napokban nézte át a terveket

Vári Attilától megtudtuk, az előkészítő munkák keretében, amelyre a kormány korábban 500 millió forintot már jóváhagyott, megkezdődött a környezeti és közlekedési hatástanulmányok elkészítése, a teljes terület geodéziai, vízrajzi, talajmechanikai és régészeti felmérése. Mindezek mellett további számtalan részfeladat (kiemelten a majdani üzemeltetési, vagyongazdálkodási és sportkoncepcióval) és folyamatos szakmai egyeztetés, együttműködés vár még a hatalmas munkában résztvevőkre már a mostani előkészítő fázisban is, hogy végre birtokba vehessük az új, minden tekintetben 21. századi sportközpontot.

A mostani tervek szerint a beruházás egyik fő létesítménye a négyezer néző befogadására alkalmas sportcsarnok, a megfelelő edzőtermekkel és kiszolgáló helyiségekkel; a fedett sportuszoda egy 50×25 méteres versenymedencével, egy nagyméretű tanmedencével, „gyermekvilággal” és egyéb élményelemekkel. Illetve, a legnagyobb területet és legtöbb attrakciót magában foglaló szabadtéri akvapark, ahol egy további 50 méteres medence, egy hatalmas csúszdapark és számos további vízi és szárazföldi kikapcsolódásra, sportolásra alkalmas elem várja majd nemcsak a pécsieket, de reményeink szerint a tágabb régió kikapcsolódni vágyó polgárait és természetesen sportolóit.

Több elemből áll össze a nagyszabású fejlesztés

Csizi Péter országgyűlési képviselő leszögezte, amellett, hogy a megvalósítás útján halad a hatalmas beruházás, komoly feladat a források megszerzése is a kormánytól. Éppen ezért minden erejükkel arra összpontosítanak, hogy a szükséges anyagi hátteret is megteremtsék a kormányzat segítségével.

Hirdetés

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Na persze. De gondoljunk csak bele, hogy miért nem tolakodik a befektetésre a magántőke…

  2. De ha volna, és kijön, hogy év mondjuk 1 milliárd a fenntartási költség, akkor mi van? De legyen mondjuk nonszensz 50 millió. Egyikre sincs egy peták se.

  3. Erre kéne egy megvalósíthatósági vizsgálat. Persze olyan, ami reális, és nem olyan mint amilyet a megbízó szeretne. Olyanból már volt pár a városban (Expo, EKF stb…). Mindegyik bukta bukta hátán.

  4. Milyen források megszerzése? Csókoljátok meg az EU-t… A Modern Városok Programban már rég kiosztották rá az uniós forrásokat, Viktor itt parolázott a bejelentésekor. LOL A kérdés inkább az, ki fogja fenntartani, nyilvánvalóan a városnak egy fityingje nincs rá ekkora hiány mellett. Az kétségtelen, hogy multifunkcionális csarnokra, uszodára és strandra is szüksége volna a városnak, de épp forrás nincs a számláikra. Az ütemterveknek megfelelően? Évek óta nem történt semmi…

  5. tehát -1 db 50×25 m-es versenymedence -és 1 db. 50 m-es külső medence! Ez kisebb lesz mint a megyében található uszodák bármelyike .Ez a lényeg! Tanmedence van a Hullámban is, mégis a nagy medencében foglalják el az sávokat. A sportmedencében szintén edzeni fognak és versenyeket szerveznek (ugye?). Akkor a lakosság itt is esténként, vagy akár napközben is 1-1 sávot használhatnak majd egymást kerülgetve? Nem erre van szüksége a városnak, hanem USZODÁRA! Akkor ez a nagy létesítmény fogja kiszolgálni a város és ide várják a környező települések lakóit is? Az aqua park nyári üzemmódban lesz használatban-és azt a terveknél nem írják, hogy mit is jelent ” számos további vízi és szárazföldi kikapcsolódásra, sportolásra alkalmas elem “.

Comments are closed.