Intelligens zebrát telepítenek Pécsre!

Holnap este már használható lesz az az intelligens zebra Kertvárosban, amely a Csontváry utca és a Nagy Imre út kereszteződésében készül. Pécsett a legmodernebb technikával védik a gyalogosokat a forgalmas szakaszon.

Intelligens gyalogátkelőhelyet telepítenek Pécsett, Kertvárosban a Csontváry utca és a Nagy Imre út kereszteződésében. Hári József, a terület önkormányzati képviselője elmondta, ez a városrész legforgalmasabb átkelője, hiszen a közelben található az ország egyik legnagyobb közoktatási intézménye, a Nevelési Központ. Az elmúlt időben a lakosok a fogadóórákon is felvetették, valamiképpen még biztonságosabbá kellene tenni az átkelőt, mivel sajnos több baleset is történt. Korábban már figyelemfelhívóbb színre, pirosra festették a zebrát, volt forgalomcsillapítás is, áthelyezték a buszmegállót, de most újabb technikát vetnek be.

Csizi Péter mutatta be a fejlesztést

Csizi Péter, Kertváros országgyűlési képviselője elmondta, a legmodernebb forgalomtechnikai újításokat vizsgálták a probléma kapcsán.

– A SafeCross okoszebra egy mozgásérzékelő rendszerrel észleli az átkelőhöz közeledő gyalogost, majd messziről látható fényekkel, villogással figyelmezteti az autósokat mindkét irányba az aszfaltba süllyesztett LED-ekkel – magyarázta a képviselő. – Ez különösen este és szürkületkor bizonyulhat hasznosnak.

Az aszfaltba süllyesztett LED-egységek jeleznek

Csizi Péter elmondta, szerdán befejeződik a telepítés, csütörtök este pedig már működik is az intelligens zebra. Mint kiderült, a 2,5 milliós beruházással készülő intelligens zebra egyelőre kísérleti jellegű, ha beválik, a város több pontjára is telepíthetik majd.

Több európai városban már bevált a fejlesztés

Az intelligens zebra LED-fényei miatt minimális üzemeltetési költséggel jár, a járdán található érzékelők pedig vandálbiztosak.

Biztonságosabb lesz a kertvárosi átkelő

Hirdetés