Jelentős területtel bővülhet a pécsi orvosi kar

800 millió forinttal kibővítette a kormány a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztési keretét, ebből az összegből a Tüzér utcában, az orvosi karral szemközti telket vásárolhatják meg. Így csaknem 25 milliárd forintos a pécsi beruházássor, amelyből számos helyen már az építkezés is folyik.

Újabb 800 millió forintos forrást rendelt a kormány a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztéseihez, derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A határozat egyben felkéri a szakminisztert, hogy a Pécsi Tudományegyetem bevonásával tegye meg a szükséges intézkedéseket arra, hogy az összegből a Tüzér utca 1. szám alatti ingatlant megvásárolhassák. Ez a terület pontosan az orvosi karral szemben található, jelenleg üres telek, már korábban is szóba került, hogy valamilyen egyetemi vagy ahhoz kapcsolódó funkciót kapjon.

Balra az orvoskar, jobbra az érintett terület

A Pécsi Tudományegyetem közleményében hangsúlyozzák, hogy a hivatkozott helyrajzi számú telek tulajdonjogát a magyar állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján az intézmény vagyonkezelői jogot szerez, ezáltal a területen a Modern Városok Program keretén belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg.

A PTE közölte: a korábbi projektelemek fejlesztési helyszínei bővülnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egységes, és valóban 21. századi orvostudományi campus jöhessen létre, és ebből a régió lakossága is profitáljon az egészségügyben.

Ilyen most – nem túlzás, hogy ráférne egy fejlesztés

Ezzel a döntéssel egyébként a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztési kerete 24,8 milliárd forintra nőtt. A város több pontján zajlanak a fejlesztések, sőt, több projekt már le is zárult: az utóbbi kategóriába tartozik a Janus Pannonius Klinikai Tömb mellett a közeljövőben megnyíló gyógyszertár kialakítása, a Gyógyszerésztudományi Kar laborjainak rekonstrukciója, megújult a Bölcsészettudományi Kar Rókus utcai campusában az „M” épület tetőszerkezete és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán az oktatói és szemináriumi blokk. Munkálatokat folytatnak a Gyógyszerésztudományi Karon, a Bölcsészettudományi Karon, a Damjanich utcai kollégiumnál és a leendő Nemzetközi Oktatási Központnál, valamint a Balassa Kollégiumnál. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a Pécsi Tudományegyetem Modern Városok Programon belüli 25 infrastruktúrafejlesztéséből 17 közbeszerzési eljárása már megindult, illetve befejeződött, míg több kisebb beruházás kivitelezése is műszaki átadás-átvétellel lezárult.

hirdetés

Hirdetés