Klinikák, rendelők: látványos a fejlődés

Az elmúlt időszakban sokszor hallhattunk a Modern Városok Programról, a TOP-forrásokról, amelyek révén sok-sok tízmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a megyeszékhelyen a Pécs2020 koncepció mentén. Sorozatunkban ezt a rendszert mutatjuk be, alapvetően a Modern Városok Programra összpontosítva. Most az egészségügyi beruházásokat járjuk körül: az elmúlt években rengeteget javult Pécs ellátása, de a fejlesztések nem állnak le.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának a Modern Városok Program keretében kitűzött fejlesztéseiben – az oktatási célt szolgáló előadóterem felújítása és a gyakorlati képzést is segítő orvostechnikai eszközök vásárlása mellett – a fő hangsúly a Rákóczi úti épületeinek felújításán van.

A szakmai koncepció megvalósítása során a szemészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti, szájsebészeti, pszichiátriai betegellátás körülményei javulnak elsődlegesen, korszerűsített labor- és képalkotó diagnosztikai háttérrel.

PTE_KK_400_agyas
A volt 400 ágyas, most Janus Pannonius Klinikai Tömb már teljesen megújult

Fontos cél, hogy az Ifjúság úti Janus Pannonius Klinikai Tömbben (volt 400 ágyas klinika) és annak környékén lévő I. sz. klinikai tömb mellett a következő évtizedben a Rákóczi út–Rét utcai területen létrehozható legyen a II. sz. klinikai tömb – szolgálva ezzel a gyakorlati képzés bázisát jelentő betegellátó intézmény minden tekintetben összehangolt működését.

Ezekkel a beruházásokkal elérhető, hogy a pécsi és a régióból érkező páciensek megújult környezetben, korszerű ellátásban legyen részük, egy helyen kapjanak meg többféle kezelést is. Az orvostanhallgatók pedig a legújabb technikai vívmányokkal és infrastruktúrával felszerelt, modern környezetben sajátíthassák el a gyakorlati alapokat ezen a telephelyen is.

gyogyszertar1
Gyógyszertár nyílik hamarosan a Honvéd utcában

A Modern Városok Program keretében a Janus Pannonius Klinikai Tömb Honvéd utcai bejáratánál – a volt portaépület helyén – egy gyógyszertárat is kialakítanak. A patika fejlesztési munkái jó ütemben haladnak, néhány hónapon belül megnyithatja kapuit.

– Az elmúlt években elindult egészségügyi fejlesztési program legfőbb célja az volt, hogy az infrastruktúrát, az eszközparkot Pécsen olyan magas szintre hozzuk fel, ahol az egyetem orvosainak, ápolóinak tudásszintje van – vázolta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. – Ugyanis a szakmai színvonal rendkívül magas, ezt kellett követnie az épületek, berendezések állapotának is.

Ha valaki végiggondolja, hogyan is nézett ki a helyzet a korábbi években, s hogyan ma, elég látványos lehet a változás. Csizi Péter is utalt rá, először megújult a pécsi szakellátás és alapellátás egyik centruma, a Lánc utcai rendelőintézet. Ezt követte a 400 ágyas, mai nevén Janus Pannonius Klinikai Tömb teljes átalakulása – ez a betegellátó központ ma bármelyik nyugat-európai nagyvárosban megállná a helyét. Elkészült az onkológiai központ, a szupermodern épületben a legmagasabb szintű ellátást kaphatják meg a betegek.

400 ágyas01
A mentőhelikopter is leszállhat a klinikák tetejére

Csizi Péter hangsúlyozta, komoly fejlesztések történtek a Pécset és környékét ellátó háziorvosi ügyeleti rendszerben is: mára a doktorok nemcsak korszerű körülmények között rendelhetnek, de a pihenőidejüket is kulturált helyszínen tölthetik.

A háziorvosi ügyelet ráadásul a klinikai tömbbe költözött, így ha úgy adódik a helyzet, a beteg könnyen átszállítható, és az egyetem legkorszerűbb berendezései, háttere is segíti a diagnosztikát, a gyógyulást. A háziorvosi ügyeletet a mentőszolgálattal is összehangolták, a hívások a mentőszakemberekhez futnak be, s így azonnal eldönthető, milyen szintű segítségre van szükség adott esetben.

Közölte, a mentőszolgálat pécsi egységeinek fejlesztését sem lehet kihagyni a sorból. Ez a kérdés már égető volt, a pécsi központot harminc éve nem újították fel, most viszont kiváló körülmények között dolgozhatnak a nap 24 órájában a mentők.

A fejlesztések ugyanakkor nem állnak meg a jövőben sem. Az elmúlt időszakban több pécsi háziorvosi rendelő újult meg, ezt jóval nagyobb számban követik az új beruházások. Emellett Kertváros is önálló rendelőintézetet kap, amely minden szükséges szakellátással és laborral várja majd a pácienseket.