Közösségek épülhetnek a keleti városrészben

Egészen más lesz a Zsolnay-negyed környékén élők közösségi élete, hiszen olyan programokat rendeznek számukra, amelyek eddig hiányoztak ebben a városrészben. A Norvég Alap fejlesztési forrásaiból két lerobbant épületet is felújítanak. 

hirdetés

Az EKF-program keretében a Búza tértől a Zsolnay-dombig elterülő városrészben jelentős beruházások történtek, hiszen ahogy mindenki tudja, látja, megépült a Zsolnay Kulturális Negyed, a Tudásközpont, a Kodály Központ. Őri László alpolgármester azonban arra is felhívta a figyelmet: bár az EKF épületei rendkívül fontosak, de ezzel párhuzamosan a környék lakosságának életminőségében nem történtek érdemi változások.

Az alpolgármester hangsúlyozta, ezen kívánt változtatni a város a Peer Gynt-program segítségével, amely révén a Norvég Alap felhasználásával mintegy 300 millió forintból új épületek jönnek létre, de itt nem áll meg a fejlesztés. A létesítmények ugyanis természetesen nem maradnak üresen, s itt nemcsak a bútorokra kell gondolni: a projekt keretében folyamatosan programokkal, eseményekkel töltik meg azokat, és igazi közösségi térré válnak a keleti városrészben.

A beruházás egyik része már el is készült,  az Ady Endre utca 79-ben jött létre a Kölyökház. A felújítás során itt gyermekjátszó-foglalkoztató helyiséget alakítottak ki, energetikai korszerűsítést, külső nyílászáró cserét hajtottak végre, hőszigetelés történt, korszerűsítették a gépészeti berendezéseket, a fűtési rendszert és természetesen akadálymentessé is tették az épületet.

támasz, kölyökház, hl02
A Kölyökház már teljesen elkészült

A másik beruházási helyszín a Kölyökházzal szemben, a Hársfa u. 2. alatt van. Itt egy közösségi központ kialakítása zajlik –  befejezés előtt állnak. Ebben az épületben főzőkonyhát és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki, közösségi tér jön létre, energetikai korszerűsítés történik, emellett, ahogy a másik létesítményben is, teljesen megújul a gépészet, hőszigetelik, kicserélik a nyílászárókat, és akadálymentesítik az épületet.

támasz, közösségi ház, hl03
A Közösségi Ház befejezés előtt áll

A Kölyökházban már februártól, teljes üzemben pedig márciustól lesznek programok folyamatosan: többek között baba-mama klub, játszóház, gyermek irodalmi kör  – azaz a Csacsogó – , gyermek népzenei kör – vagyis CsaláDidarida – és angol nyelvoktatás megszervezésének is helyet ad a ház.

– A másik épület lesz a Közösségi Központ, azt szeretnénk, hogy sok közösségi szerveződés új otthonává váljon márciustól: lesz itt Ifiklub, Természetjáró Klub, nyílnak kiállítások, lesz kreatív műhely idősek és gyermekek közös részvételével, de innen indulhat több, generációkon átívelő szabadtéri közösségi program, például közös virágültetés – vázolta Őri László.

Ugyancsak ebben az épületben működik majd egy információs és szolgáltatási pont, amely diszpécser szolgáltatást, irodai szolgáltatásokat és programtájékoztatási feladatokat lát el. A közösségi funkciók mellett a Hársfa u. 2. sz. alatti épületben a szociális szolgáltatások is helyet kapnak: ide sorolható a lakossági háztartásokat tanácsadással segítő „Gazdálkodj Okosan!” programelem, a kialakítani tervezett Női Csoport, egy művészetterápiás csoport működtetése, játékbörze, valamint a Hozom-Viszem árucsere-program.

A Közösségi Központ működésének további fontos pillére a Harmónia programcsoport, amely szűrőprogramokat, alternatív gyógymódokról szóló tájékoztatást, a lakosság biokertészettel való megismertetését foglalja magába.

támasz, kölyökház, hl05
A Kölyökház belülről: élettel telik meg

Többek között egészségmegőrzési, kulturális, szociális programok is indulnak, de például az informatikai és az idegen nyelvi képességeket is fejlesztik majd. A projekt legfőbb célja, hogy nehéz helyzetben lévő emberek életkörülményeit javítsa, s egyben erősítse is a közösségeket.