Már építik az új pécsi iskolát!

Sikeres volt az előkészítés és a közbeszerzés, az újév első napjaiban felvonult a kivitelező, és elkezdődött a Pécsi Református Kollégium milliárdos nagyberuházása: új iskolaépület, tornaterem épül, és modern taneszközöket is beszereznek.

Pénteken jelentette be Hoppál Péter államtitkár és Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója, hogy az új év kezdetével megindult az iskola 1,3 milliárd forintos nagyberuházása. Mint Kádár Péter főigazgató vázolta, sikeres volt a program előkészítése, tavaly jogvita nélkül lezárult a közbeszerzés, és megkötötték a szerződést a kivitelezővel, így már gőzerővel folynak a munkálatok. A munkaterületet egyébként teljesen lehatárolták, az oktatás zavartalanul folyik a csaknem 1100 diákot tanító intézményben.

Így néz ki most a terület – már dolgoznak a kivitelezők

A program során egy régi épületet lebontottak, és egy 14 tantermes, háromszintes új iskolaépületet alakítanak ki a helyén, ahol még helyet kap 4 csoportszoba, két egyéni fejlesztőszoba, szaktantermek, tanári is. Ezen kívül építenek egy 147 négyzetméteres természettudományos labort, valamint egy 360 négyzetméteres úgynevezett féltornatermet is (ez kisebb, mint a hagyományos sportpályák, de alkalmas az órák megtartására). A beruházás 2019-ben készülhet el.

Ilyen lesz, ha elkészül

– Magyarország kormánya a jövőre gondolt, amikor több mint 100 milliárd forintos óvoda- és iskolafelújítási programot indított el – hangsúlyozta Hoppál Péter országgyűlési képviselő. Az államtitkár kifejtette: mintegy 90 milliárd forint jut ebből az állami fenntartási intézményekre, és 14 milliárd az egyházi hátterűekre. A már átadott és folyó pécsi óvoda- és iskolafelújítások jól mutatják, milyen nagy támogatáshoz jutott a város, de az egyházi intézményeknek szánt keretből is komoly összeg érkezett Baranyába, hiszen a Pécsi Református Kollégium beruházásán kívül Komlón és Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban is jelentős építkezések kezdődtek.

Modern, zöldtetős épület várja majd a gyerekeket

Kádár Péter főigazgató arra is felhívta a figyelmet, a program során mintegy 100 millió forintot használhatnak fel arra, hogy új oktatási eszközöket vásároljanak.