Minden, amit a mohácsi Duna-hídról tudni lehet!

A múlt héten számoltunk be róla, hogy immár nemcsak álom, hanem elhatározott terv a mohácsi Duna-híd megvalósítsa, kormányhatározat született a jelentős baranyai beruházásról. Azóta újabb részleteket is megtudtunk.

hirdetés
Uránia Mozi

Nemcsak Mohács, hanem egész Baranya számára fontos lenne egy új Duna-híd, hiszen ezzel kelet felé is komoly közlekedési átjáró nyílna a megyéből. A kormány a közelmúltban határozatot hozott, az országos közlekedésfejlesztési programba bekerült a mohácsi híd tervezése is.

Most még a komp jár

Hargitai János országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos lapunkat tájékoztatta a részletekről is. Ahogy a kormányhatározatból is kiderül, a jelentős munka 2018 első negyedévében indulhat, és 2020 második negyedévében fejeződhet be. Ez idő alatt sor kerül a szükséges területszerzésekre, az engedélyezési és kivitelezési tervek előkészítésére. Erre összesen – három év alatt – 1,5 milliárd forintot biztosít a kormányzat, jövőre 300 milliót, 2019-ben 700 milliót, míg 2020-ban félmilliárdot.

Mint megtudtuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szándékai szerint a 2022 után induló útprogramban valósulhat meg a konkrét hídépítés. A pontos költségek természetesen a tervek elkészülte után derülnek ki.

Egy híd építése egyébként valóban nem rövid idő: a Dunán Komáromnál most folyik egy új híd kialakítása, de ennek tervezése már 2000 előtt megkezdődött, az előkészítés, tervezés, forrásszerzés után végül csak idén tavasszal zárult le a kivitelezési közbeszerzés.