Nem kicsit, hanem nagyon átalakul a pécsi belváros!

Jócskán megváltozik a belváros forgalma a tervek szerint, a biciklisek is helyet kapnak a Bajcsy-Zsilinszky úton – ezt a tervet tárgyalja következő ülésén a város közgyűlése. 

A közelmúltban már beszámoltunk róla, hogy nemcsak egy új vásárcsarnok épül a közeljövőben Pécsett, hanem a környék forgalmi rendszere is jelentősen megváltozik. Ehhez a fejlesztéshez illeszkedik az a pályázat, amelyről a tervek szerint a pécsi közgyűlés a következő ülésén dönthet.

Az előterjesztés szerint kerékpárutat alakítanak ki a Bajcsy-Zsilinszky úton egészen a Kossuth térig a Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út keresztezésével. Ide kapcsolódik egy másik pályázati program is: az e-közbringarendszer keretében a Hal téren kerékpárkölcsönző állomás létesül, illetve a beruházás során a Kossuth tér és a Széchenyi tér között is kijelölnek kerékpáros szakaszt.

A tervezett változások (forrás: bizottsági előterjesztés)

A Bajcsy-Zsilinszky utcát jelentősen átalakítja majd ez a fejlesztés: a jelenlegi három forgalmi és egy parkolósávos rendszer helyett két forgalmi sáv jönne létre, elválasztott biciklisávokkal, a széleken mindkét oldalon autóparkolási lehetőséggel. Emellett a Bajcsy-Zsilinszky út Ipar utcai kereszteződése is átalakul, itt megfelelő átvezetést kell biztosítani a gyalogosoknak és a bicikliseknek, valamint szabályozni kell a kocsik felüljáróra való rákanyarodását.

A tervek szerint az átalakítás egy 300 milliós programba fér bele, viszont jó hír, hogy a városnak nem kell önerőt biztosítania hozzá. A tervek várhatóan idén év végéig készülnek el, és a közbeszerzési eljárás végeztével jelen állás szerint 2018 nyarán kezdődhet az átalakítási munka.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Aztán jön a nyavalygás, hogy nagy a dugó és az autók pöfögnek a belvárosban. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a biciklisek csak akkor használják a biciklit ha az időjárás engedi vagy hobbiból. Amúgy ők is tömegközlekedést vagy autót használnak és ott fognak csücsülni a dugóba akár busszal akár autóval!

  2. Várom már, hogy a biciklis lobby mikor kezdi el követelni a mecsek és a város lapossá alakításást, lebontásást…

Comments are closed.