Óriási egyetemfejlesztés: már dolgoznak!

Egyre több fejlesztés indul a Pécsi Tudományegyetemen: már a bölcsészkaron és a szülészeti klinikán is dolgoznak. Végül 24 milliárdot költenek majd el beruházásokra. 

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a PTE Gyógyszerésztudományi Kara mintegy félmilliárdos beruházással új laboratóriumokkal, modern eszközparkkal, oktatási helyiségekkel, közösségi terekkel gazdagodik a Modern Városok Program keretében. Néhány hete megkezdődtek a munkák a PTE Bölcsészettudományi Karának Rókus utcai campusában is, itt az „M” épület tetőrekonstrukciója folyik.

Modern előadókkal is gazdagodik a PTE

– A legnagyobb létszámú és rendkívül széles képzési portfólióval rendelkező kar népszerűsége a magyar és a külföldi hallgatók körében az elmúlt években tovább erősödött. A jelenleg is meglévő pszichológia, a politológia és az anglisztika képzéseken közel 100 fővel növeljük a külföldi hallgatói létszámot, és ezen túl új, induló szakokkal további 200 fős emelkedést prognosztizálunk 2020-ig – monda el dr. Bereczkei Tamás dékán a fejlesztés kapcsán.

A szülészeti klinikán is dolgoznak

Ezen kívül egy másik beruházás is folyik már: a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is jelentős fejlesztések kezdődnek.

A szülészeti klinikán is beruházás kezdődött

– Az Édesanyák úti beruházás során a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán egy helyszínre kerülnek az oktató és szemináriumi termek, az oktatáshoz kapcsolódó infrastruktúra átlátható és rendezett lesz – szögezte le dr. Bódis József rektor.

– A tervezés során kiemelt figyelmet kaptak a hallgatói igények, annál is inkább, mert az orvosi és egészségtudományi területeken jelentősen emelkedett a hallgatói létszám az elmúlt években, és további növekedés várható. A fejlesztések érdemben járulhatnak hozzá a betegellátás minőségének javításához is – tette hozzá.

Az egész város érdeke

– A Modern Városok Program ezen beruházásai nemcsak az egyetem további fejlesztését jelentik, hanem jóval túlmutatnak azon – hangsúlyozta Csizi Péter országgyűlési képviselő. – Az egészségügyi modernizáció keretében megvalósuló fejlesztések előnyeit minden pécsi évezheti, továbbá a helyi gazdaság is tovább élénkül a program miatt.

A képviselő utalt rá: az itt tanuló külföldi diákok évente több milliárd forintot költenek el Pécsett, számos pécsi kisvállalkozás, szolgáltató, vendéglátó-egység komoly bevételre tesz szert ebből az összegből.

Emellett sok pécsi a lakását adja ki a külföldi diákoknak, de jól látszik, hogy ennél már komolyabb beruházások is elkezdődtek: az Egyetemvárosban vagy a belvárosban egymás után “nőnek ki a földből” a társasházak is.

hirdetés
Hirdetés