740 millióból lesz oktatási központ Pécsen

Az elmúlt időszakban sokszor hallhattunk a Modern Városok Programról, a TOP-forrásokról, amelyek révén sok-sok tízmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a megyeszékhelyen a Pécs 2020 koncepció mentén. Sorozatunkban ezt a rendszert mutatjuk be, alapvetően a Modern Városok Programra összpontosítva. Most egy olyan beruházást járunk körül, amely révén még több külföldi diák tanulhat Pécsett, ezzel is erősítve a város gazdaságát.

A Modern Városok Program keretében 24 milliárd forintos kormányzati támogatással bíró egyetemfejlesztési program legfőbb célkitűzése a külföldi hallgatók számának növelése. Az idegen nyelvű képzésekben részt vevő diákok számának növeléséhez viszont elengedhetetlen a jelenlegi nyelvi és szakmai előkészítők, külföldieknek szervezett kurzusok kínálatának bővítése, és persze az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása. A Modern Városok Program most lehetőséget ad arra, hogy teljesen megújulhasson a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai épülete, s ott működhessen a Nemzetközi Oktatási Központ és az Idegen Nyelvi Központ.

Megismerik az egyetemi életet, a várost

A Nemzetközi Oktatási Központ (NOK) azoknak a hallgatóknak kínál segítséget, akik később a PTE-n terveznek továbbtanulni. A NOK-ban kéthetestől akár az egy évig tartó előkészítő kurzusokra, részképzésekre van lehetőség beiratkozni. A nyelvi programokon túl a diákok megismerik a pécsi egyetemi életet, a magyar kultúrát, a nyelvet és természetesen a várost is. A nyelvi programokon részt vevő hallgatók közül a PTE-re felvettek aránya mintegy 95 százalékos, nem véletlen, hogy népszerű is a diákok között. A teljesen megújuló Damjanich utcai épületben a legkorszerűbb audiovizuális eszközök segítségével tanulhatnak majd a diákok.

Amit a pécsi középiskolások is felkeresnek

Ugyancsak a teljesen átalakuló Damjanich utcai épületbe költözik az Idegen Nyelvi Központ, amelynek kiemelt tevékenysége az akkreditált, nemzetközi ECL nyelvvizsga-rendszer működtetése. Ahogy azt nemcsak az egyetemisták, hanem a pécsi-baranyai középiskolások is tudhatják, a kétnyelvű Origó, a német Goethe, a gazdasági szaknyelvi KITE nyelvvizsga is letehető itt, de választhatóak az internetalapú vizsgák is.

Modern épület, megszépülő park

A Damjanich utcai épület felújítása mintegy 740 millió forintba kerül, de további jó hír, hogy ebből az ősfás park rendezésére is jut forrás. A tervek szerint az épület legfelső szintjére kerül az Idegen Nyelvi Központ, ahol elegendő tér lesz a nyelvvizsgára várakozóknak is. Az első emeleten eltérő méretű, osztható oktatási termek jönnek létre a beruházás során. A földszinten lesznek a Nemzetközi Oktatási Központ szolgáltató irodái, a recepciós tere, az északi szárnyban pedig kisebb oktatási stúdiók kapnak helyet.

damjanich, volt művészeti kar, hl01
Teljesen megújul és átalakul az épület

Mit is hoz ez az új fejlesztés?

A szakemberek szerint a külföldi hallgatói létszám növeléséhez mindenképp érdemben járul hozzá a Damjanich utcai beruházás, jelentősen növekedhetnek a bevételek is. Ugyanakkor a városlakók más szempontból is érzékelik az előnyeit: ez új kapcsolódási pont lesz a pécsi középiskolák és az egyetem között. Rendkívül korszerű körülmények között zajlik itt majd nemcsak az oktatás, hanem a nyelvvizsgázás is. A tervek szerint a beruházás egy éven belül el is készülhet.

A város gazdaságát is jelentősen élénkíti

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, a város számára rendkívül fontos az egyetemi fejlesztés. Amellett, hogy Pécs új épületekkel és oktatási helyszínekkel gazdagodik, amelyek a magyar diákok tanulását is szolgálják, nem szabad elfelejtkezni a program gazdasági kihatásairól sem. Pécsen már most is több ágban erősíti a gazdaságot a külföldi diákok jelentős létszáma a magánszemélyektől (például a lakáskiadás terén) a kisvállalkozásokon át (a különböző szolgáltató tevékenységek során) egészen a nagyobb vállalkozásokig – itt elég megnézni, mennyi lakásépítés zajlik az egyetemi épületek közelében. A számítások szerint a tandíjon felül évente 6 milliárd forintot költenek el Pécsen a külföldi diákok, ha a létszámuk emelkedik, értelemszerűen ez is növekszik majd. S ha megnézzük a nagy külföldi egyetemi városokat, láthatjuk, hogy a diákok kiszolgálására épülő üzletágak legalább annyit jelentenek gazdaságilag egy városnak, mint amikor egy jól működő gyár üzemel.

– Nagyszerű, hogy néhány év alatt meg tudta duplázni a PTE a külföldi hallgatóinak a számát, és ez a tendencia a jelek szerint tovább folytatódik – mondta Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. – Ugyanakkor meggyőződésem: nem elegendő, hogy magas szinten oktatjuk az ideérkező hallgatóinkat, egyéb területen is ki kell szolgálnunk őket. Olyan életteret kell biztosítanunk számukra, amelyben otthonosan mozoghatnak, és ha bármilyen ügyintézésben, legyen az egyetemi, lakhatási vagy akár bevándorlási kérdés, elakadnának, tudjunk nekik segíteni. A Nemzetközi Oktatási Épület éppen ezt a célt szolgálja majd.