Pécsre érkezett a második legtöbb pénz

A 22 magyar nagyváros közül Pécs hívta le a második legtöbb uniós, központi forrást a legfrissebb, márciusi adatok szerint. Milliárdok jutnak fejlesztésekre, amelyek nemcsak a helyi közösségeket, hanem a helyi gazdaságot is erősítik. Ráadásul a támogatási rendszer átalakítása miatt a települések sem adósodnak el.

Összesen csaknem hatvan pályázat érkezett be Pécsről az uniós és TOP-forrásokra, ennél többet csak egy település tudott benyújtani a nagyvárosok közül – derült ki a parlament uniós pénzekről szóló vitanapjára készített friss jelentésből. Pécs több mint 18,4 milliárd forint értékben kötött le támogatási szerződéseket, azaz ekkora értékű fejlesztéssor már biztosan megvalósul. Ugyanakkor a beruházásoknak nincs vége, számos program áll előkészítés alatt, azaz még jóval jelentősebb forrásra számíthatunk. A rendszerváltás óta nem érkezett ekkora összeg a baranyai megyeszékhelyre különböző területek fejlesztésére. A pénzek lehívása terén komoly gyorsítás történt, nem is véletlenül.

Minél gyorsabban megoldani a problémákat

– Miért Brüsszel vagy Magyarország számláján pihenjenek azok a pénzek, amelyek a helyi gazdaságot minél előbb erősíthetik? – tette fel a kérdés Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő annak igazolására, miért is van szükség arra, hogy a támogatási források minél előbb a felhasználási helyükre kerüljenek. A képviselő hangsúlyozta: ha Páva Zsolt polgármesterrel a pécsi gazdasági élet szereplőivel találkoznak, mindig ilyen jellegű kéréseket kapnak, s ennek igyekeznek meg is felelni.

építkezés, hl03
A helyi gazdaságot is erősítik a fejlesztések

Csizi Péter hangsúlyozta, ezek a fejlesztési források a magyar emberek számára járnak, ezeket nem lehet elvenni, s arra szolgálnak, hogy megoldjanak olykor évtizedes problémákat – elég itt például csak a szocializmusban épült, de máris elavult iskola- vagy óvodaépületek felújítására gondolni.

– Ha viszont van pénzünk rá, akkor kötelességünk, hogy ezeket a problémákat minél hamarabb megoldjuk – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár kiemelt hangsúlyt kapnak a gazdaságfejlesztési programok, azok a források is a helyi gazdaságot erősítik, amelyeknek például közösségi szerepük van. Hiszen például egy bölcsődefelújítás segítséget jelent a kicsiknek, a szülőknek, de a munkák révén pécsi, helyi vállalkozások is munkalehetőséghez és bevételhez jutnak.

Nem a verseny, hanem a helyi sajátosságok döntenek

Azt is tudni kell, hogy a központi finanszírozási rendszerben jelentős változások történtek, amelyek a nagyvárosok számára kifejezetten kedvezőek. Létrejöttek ugyanis az úgynevezett TOP-források, amelyek terén a megyei jogú városoknak külön, saját keretük van, azaz nem Budapesten vagy Brüsszelben kiírt pályázatokon kell egymással versengeniük a pénzekért. Ehelyett a helyi körülmények, sajátosságok alapján van mód a fejlesztésekre. (Ez persze nem azt jelenti, hogy a városoknak nem kell megfelelniük a szigorú pályázati és ellenőrzési folyamatoknak.) A baranyai megyeszékhelyen a Pécs2020 program a különböző konzultációk eredményei alapján, a lakossági igények szerint határozta meg a fejlesztések sarokpontjait, ez alapján folyik a beruházások előkészítése.

Nem kell adósságba verni magukat

A korábbi időszakban a városvezetők komoly dilemma előtt álltak egy-egy fejlesztés kapcsán: a pályázatok általában jelentős, legalább 50 százalékos önerőt írtak elő. Így a város vagy nem indult egy fontos pályázaton, vagy valahonnan elő kellett teremtenie a saját részt – általában hitelből. Ma már 100 százalékos támogatással folynak a programok, azaz az önkormányzatoknak nem kell saját erőt biztosítaniuk. Ráadásul nem is utófinanszírozottak: korábban a beruházás lezártáig a településeknek meg kellett előlegezniük a forrást, csak akkor jutottak pénzhez, most viszont már a fejlesztés elejétől megvan a pénzügyi háttere minden programnak.

építkezés, hl01
Több építkezés is folyik már

Pécs nagyon jól áll

A közelmúltbeli parlamenti vitanapon az is kiderült, Pécs nagyon jól áll az uniós, központi fejlesztési források terén. Március 22-ig összesen 57 pályázatot nyújtottak be Pécsről, ezek közül ráadásul 48 aláírt támogatási szerződéssel is rendelkezik már – ezzel Pécs a 22 nagyváros között a 2. helyen áll.

 

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mekkora szembeköpés a Fidesz-propagandától.
    Cikk elején: ÁLLÍTSUK MEG BRÜSSZELT.
    Cikk első sora: “A 22 magyar nagyváros közül Pécs hívta le a második legtöbb UNIÓS, központi forrást a legfrissebb, márciusi adatok szerint.”

    Röhej 🙂

  2. Remélem Csizi Péter azzal is tisztában van, hogy ha ezt a pénzt rosszul fektetik be, ostoba beruházásokra, akkor azzal a város és az itt élők életét, lehetőségeit teszik tönkre.

Comments are closed.