Rá sem fogunk ismerni Pécsre

Ilyen lesz az étterem

Jelentős változások előtt áll Pécs: véget ért a tervezés időszaka, idén számtalan új beruházás indul a városban – olyanok, amelyekre régóta vágytunk és amelyeket a pécsiek megkérdezése alapján indítanak útjukra. Mutatjuk, mennyire változik meg Pécs arculata.

hirdetés

A 2016-os esztendő mérföldkövet jelentett Pécs életében: a Pécs2020 konzultáció során a városlakók mondhatták el véleményüket arról, hogy az önkormányzat milyen beruházásokat hajtson végre a következő időszakban a rendelkezésre álló 31,4 milliárd forintos TOP-források felhasználásával. Emellett a Pécsi Tudományegyetem mintegy 24 milliárd forintot költhet fejlesztésekre a Modern Városok Program keretében, így elmondható, hogy városunk soha nem látott mértékű fejlesztés-sorozat előtt áll.

Új vásárcsarnok

A pécsiek régi vágya válik valóra a mintegy 2,8 milliárd forintba kerülő, 5000 négyzetméter alapterületű létesítmény megvalósításával. Az autóbusz-végállomástól délre elterülő, Zólyom utcai telken megépülő csarnokban több száz árus kínálhatja termékeit, az emeleten pedig helyet kap egy gasztrogaléria is, kiváló panorámával a Mecsekoldalra. Az idén induló beruházás költsége 2,5 milliárd forint, amihez még hozzájön a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra megvalósítása mintegy félmilliárd forint értékben. Létrehozásával egy új, minden igényt kielégítő piacközpont jön létre. A későbbiekben további fejlesztések valósulhatnak meg a környéken, így az autóbusz-végállomás és a Bajcsy-Zsilinszky utca érintett szakasza is megújulhat.

vásárcsarnok tervek, hl06
Mindenkinek jó lesz…

Koripálya a tv-toronynál

500 millió forintból újul meg a tv-torony és környéke. A projekt keretében teljesen megújítják a Misina éttermet, amelyből látogatóközpontot hoznának létre, térfigyelő kamerákat telepítenek, s egyebek mellett a torony kilátószintjét is fejlesztik. Az étterem tetején télen jégpálya, nyáron teraszétterem és minigolfpálya működhet. Az épület előtt játszóteret alakítanak ki, az egész területet térfigyelő kamerák pásztázzák majd, de a toronyban lévő kilátószintet is fejlesztik, ráadásul legnagyobb látványosságként magát a tornyot korszerű, programozható LED-világítással borítják majd fénybe.

Ilyen lesz az étterem
Ilyen lesz az étterem

Focipályával is bővül Tüskésrét

2014 októberében adták át a nagyközönségnek a tüskésréti szabadidőparkot, amely azóta a pécsiek egyik kedvenc helye lett. A korábban parlagon heverő területen első körben wakeboard-pályát, kivilágított futópályát, fitneszparkot és játszóteret alakítottak ki, idén pedig 155 millió forintból bővítik a területet. Ennek során két műfüves, kézilabdapálya-méretű focipályát, egy hozzá kapcsolódó épületet öltözővel és mosdókkal, valamint egy gyermekek számára használatos mászó- és kalandparkot, egy extrém kerékpáros ugratópályát és egy csúszdaparkot is kialakítanak. De mindezeken túl közel 300 millió forintból haditechnikai élményparkot is létrehoznak a katonai járművek iránt érdeklődő pécsiek számára.

wakeboard, tüskésrét14
Tüskésrét egyre népszerűbb

Javuló közösségi közlekedés, 10 kilométernyi új bicikliút

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése is kiemelt fontosságú a város számára, ezért ezen a területen is további fejlesztéseknek lehetünk tanúi. Pécs tavaly tavasszal indította el nagyszabású közlekedésfejlesztési programját, amely egyaránt tartalmazza a kerékpárhálózat bővítését, a közösségi közlekedési fejlesztését, valamint az úthálózat gazdasági, közlekedési fejlesztését.

A legnagyobb volumenű fejlesztés a belvárosi buszfolyosó kialakítását célozza, amely kelet-nyugati irányban hoz létre közösségi közlekedési tengelyt. Ennek lényege, hogy a buszokat és a kerékpárosokat részesítik előnyben az autósokkal szemben, így a Rákóczi út – Hungária út – Szigeti út szakaszon csökken a károsanyag-kibocsátás, a belváros terhelése.

Bringaváros lesz Pécs
Bringaváros lesz Pécs

De a többi városrész is részesül a jótéteményekből: 100 millió forintba kerül a Zsolnay-negyed és a Budai vám közötti 1300 méteres szakaszon egy biztonságos kerékpáros útvonal létrehozása. Ennél is nagyobb összegből, 308 millió forintból építik meg azt a 4,3 kilométer hosszú bicikliutat, ami az egyetem orvosi karától indul majd és a Szigeti út – Rácvárosi út – Pellérdi út – Makay István út Állomás utcáig tartó szakaszát érinti.

A hálózatbővítés további részét képezi a 322 millió forintos déli irányú fejlesztés is. Már most is nagyon sokan ingáznak Kertvárosból a belváros irányába, így kézenfekvő, hogy a Zsolnay-negyed felé lévő szakaszon is legyen megfelelő sztrádájuk a kerekezőknek: a tervezett fő nyomvonal az Apáczai Csere János körtértől indul a Maléter P. út – Málomi út – Táncsics M. u. – Jegenyés u. – Északmegyer dűlő – Siklósi út (belső út) – Verseny utca érintésével, így érve a belvároshoz. Az új kerékpárutak 2017 végére és 2018 első felére készülnek el az ütemtervek szerint.

Ráadásul hamarosan elektromos bicikliket is használhatunk városunkban, hiszen 180 milliós uniós forrásból áll neki Pécs az elektromos közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kialakításának. A tervek szerint hét, a későbbiekben tovább bővíthető gyűjtőállomást alakítanak ki 107 dokkolóhellyel a Zsolnay-negyed és PTE Ifjúság úti tömbje közötti kerékpárút nyomvonalán: az egykori 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, a Széchenyi téren, a Hal téren, a Búza téren, a 48-as téren, valamint a Zsolnay-negyedben. A tervek szerint összesen 70 PEDELEC típusú elektromos kerékpárt állítanak forgalomba.

Jó lesz a kicsiknek is

Összesen nyolc óvoda és hat bölcsőde szépül meg idén és jövőre. Energetikai korszerűsítésen esnek át, nyílászárókat, burkolatot cserélnek, megújítják a villamos hálózatot, mindezt 2,5 milliárd forintos fejlesztési forrásból. A keleti városrészben a vasasi és az Óvoda utcai ovi újul meg hamarosan, Uránvárosban a Hajnóczy utcai, Kertvárosban a Siklósi úti óvodában várhatóak fejlesztések. Ezeken kívül munkálatok zajlanak a Bornemissza utcai óvodában és a Budai Nagy Antal utcában is. Közben már elkészült a második körben felújítandó ovik listája is, a szükséges források szintén rendelkezésre állnak a felújításokra, így a következő szakaszban a Köztársaság téri, a hirdi, a Németh László utcai és a Városközponti Óvodákban kezdődhetnek meg a munkálatok.

A fejlesztések nekik szólnak
Minden pécsi pici jól fog járni

Tovább zöldül Pécs

Folytatódik a Zöld Főváros-program is, az eddigi növényesítés után további több ezer fát és cserjét ültetnek el városszerte az utcákon és tereken. Ehhez kapcsolódik a Zöld Kapu néven induló új fejlesztési projekt, amely elsősorban a belvárosra fókuszál. 232 millió forintnyi célzott TOP-forrás felhasználásával számos új funkció és közösségi tér jön létre a Kórház tér – Ferencesek utcája – Széchenyi tér – Király utca – Búza tér vonalon, nem mellesleg rengeteg fát ültetnek el az érintett szakaszon.

 

  • MR J

    Rákóczi út – Bajcsy Zsilinszky utca kereszteződésbe aluljáró, Kertváros-Belváros metró megépítése, Malomvölgyi-tó üdülőközpont (fürdő, fagyizó, árusok… mint a 80-as években), Kórházak-szakrendelők bővítése (egyszerűen vicc, hogy mennyit kell várni pl egy urológiára vagy valami komolyabb rendelésre, mindez Budapesten megvan egy délutánból) Ha ezeket a fejlesztéseket megvalósítanák, szívesen visszaköltöznék.

  • Miklós Varga

    Melyikre gondol?

  • Laszlo Kerenyi

    Ez mind szép, de mi lesz a kertvárosi szakorvosi rendelővel?