Rendelőintézetet kap Kertváros, Uránváros

Jövő év elején átadhatják az új kertvárosi rendelőintézetet, és 2018 őszére az Uránvárosban, a Kőrösi Csoma Sándor utcában is korszerű körülmények várják majd a betegeket. A pécsi önkormányzat összesen közel félmilliárd forintot nyert e célra központi pályázatokon.

hirdetés

Saját rendelőintézete lesz Kertvárosnak

Két pályázat révén csaknem 255 millió forintot költhet Pécs egy új, kertvárosi rendelőintézet létrehozására, az erről szóló támogatási szerződést már alá is írták, így hamarosan elkezdődhet majd az építkezés.

– Régi stratégiai tervünk egy kertvárosi rendelőintézet létrehozása, biztosítva ezzel Pécs legnépesebb városrészének kifogástalan egészségügyi ellátását – vázolta Csizi Péter országgyűlési képviselő. – A Kertváros Konzultáció keretében a helyieket is megkérdeztük, s az általuk választott helyen épülhet meg az új egészségügyi központ.

kertvárosi rendelő, pétáv, hl02
A volt Pétáv-épület teljesen átalakul, rendelőintézet lesz belőle

A Nevelési Központ közelében, a volt Pétáv-székházban alakítják ki az új rendelőintézetet, gyakorlatilag egy teljesen új épület jön létre. A teljes felújítás mellett kicserélik az összes nyílászárót, korszerűsítik a fűtést és a melegvízrendszert. A földszinten két gyerekorvosi és négy háziorvosi rendelő kap helyet a hozzájuk kapcsolódó szociális helyiségekkel, váróval, valamint egy anyatejgyűjtő állomást is kialakítanak. A szakrendelők az emeleten lesznek: belgyógyászati, nőgyógyászati, kardiológiai és szemészeti rendelő is várja majd a betegeket, mód nyílik ultrahangos vizsgálatokra, de lesz masszázs és fizioterápia is, azaz az utókezelések miatt sem kell más városrészbe utazniuk a kertvárosiaknak. Az épület természetesen teljesen akadálymentes lesz, s liftet is használhatnak majd a páciensek. Az épület tervei már elkészültek, a tervek szerint az építkezés befejezése után 2018 tavaszán adhatják át a rendelőket.

Komoly fejlesztések Uránvárosban is

Uránvárosban 235 millió forint jut arra egy pályázat révén, hogy a Kőrösi Csoma Sándor utca 1/1. számú épületet korszerű rendelővé alakíthassák.

– Uránvárosban kiemelt igényként fogalmazódott meg a lakosság részéről az egészségügyi alapellátás fejlesztése, új rendelőintézet létrehozása – hangsúlyozta Hoppál Péter országgyűlési képviselő. – A mostani beruházás is ezt a célt szolgálja.

volt pik, uránváros, hl12
Gyakorlatilag új épületet kell kialakítani Uránvárosban

A Kőrösi Csoma Sándor utcában nemcsak kisebb felújítások lesznek, hanem gyakorlatilag egy új épület készül el: teljes körűen kicserélik a vezetékeket, új lesz a padló, a falfestés is, emellett kicserélik az ajtókat, az ablakokat, hőszigetelnek, korszerűsítik a fűtést, a melegvízrendszert is. A modern követelményeknek megfelelően természetesen mindent akadálymentesítenek. Az új egészségügyi centrumba három gyerekorvosi rendelő költözik majd, emellett 11 védőnői szolgálat is helyet kap benne.

A tervezés már meg is kezdődött, az épület teljes átalakítása várhatóan 2018 őszére fejeződhet be, ez után használhatják majd a betegek.

Betegnek, orvosnak is jobb lesz

Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének baranyai elnöke közölte, mindenképpen előnyösnek tartja a beruházásokat. A betegek számára egyértelműen jobb lesz, hogy az új szakrendelések megnyitásával más helyeken csökkenhet a várakozási idő, a zsúfoltság – így a kertvárosi fejlesztés hatásait például más városrészekben élők is érezhetik majd. De az orvosok számára sem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak: a beruházások elkészülte után korszerű rendelők, szociális helyiségek várják majd őket. Princz János hangsúlyozta, abban bízik, hogy hamarosan minden önkormányzati tulajdonú orvosi rendelő megújulhat, és pozitívnak tartja, hogy a közelmúltban több jelentős előrelépés történt e téren.