Rengeteg utat, közművet újítanak fel Pécsen

Hatalmas út- és közműfelújítás indul idén Pécsen, a különböző szolgáltató cégek és az önkormányzat között folyamatosak az egyeztetések. Biztos, hogy nem lesz könnyű közlekedni, viszont a munkák után sok nagy forgalmú út jelentősen megújul, ami biztosan jó hír az autósoknak, de a busszal közlekedőknek is.

A pécsi önkormányzat számos nagyszabású útfelújítást indít el idén, emellett több szolgáltató – például a Tettye Forrásház, a PÉTÁV, az E.ON – is közmű-rekonstrukciót végez majd. Lapunk értesülései szerint a szolgáltatók és a város között folyamatosan zajlanak az egyeztetések, több okból is. Egyrészt természetesen úgy kell ütemezni a beruházásokat, hogy mindig legyen elkerülő szakasz, másrészt ha megoldható, akár több szolgáltató is tudjon egyszerre, egymás után munkákat végezni, hiszen így csak egyszer kell felbontani az adott útszakaszt.

– Idén számos fejlesztés várható a városban, ami jó hír, de a munkák ideje alatt szükség lesz forgalomkorlátozásra, elterelésre – vázolta a körülményeket Girán János, a városfejlesztési bizottság elnöke. – Ezekről a pécsieket természetesen időben tájékoztatni fogjuk, de már előre is kérjük a közlekedők, az adott környéken élők türelmét és megértését.

Ahogy arról már beszámoltunk, az E.ON idén több mint félmilliárdos fejlesztést tervez Pécsen, egyebek mellett a Magaslati úton gázvezetéket cserélnek, munkák folynak a Diósi úton és egy beruházás miatt már lezárások vannak a Siklósi úti felüljáró környékén is.

Jövőre lesz kész

Sok helyen dolgoznak majd a munkagépek

A Magaslati út egy városi program keretében teljesen új burkolatot kap, ahogy az Angster és a Surányi út is, ezzel a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye teljesen megújul, egyben egy új út építésével a Kodály-Petőfi utcai körforgalomba is bekötik ezt a szakaszt a későbbiekben, így tízezrek közlekedése válhat gyorsabbá jövőre.

A Tettye Forrásház már megkezdte a közműrekonstrukciós munkákat a Jókai, a Hunyadi és a Páfrány utcákban, de további felújítások is lesznek még a város több pontján, így például a Hegyalja, a Jurisics és az Engel János utcákban.

A tervek szerint egyébként Pécs idén közel egymilliárd forintot fordít a víziközmű-hálózat felújítására.

A városban ugyanakkor nem minden útnak az önkormányzat a gazdája, a főutak az állami Magyar Közút kezelésében vannak, ez a cég szintén jelentős felújításokat tervez idén. Bár ez a kérdés még nem dőlt el, nem kizárt, hogy idén sor kerülhet a Kertvárost a belvárossal összekötő Árpád-felüljáró felújítására is – ez rendkívül komoly beruházást jelent.

Lapunk természetesen folyamatosan nyomon követi a munkák ütemezését, alakulását, ezzel is segítve a pécsiek közlekedését.