A napokban befejeződött az építkezés, elkészült a Pécsi Református Kollégium új általános iskolájának épülete: egy tágas, világos, modern intézmény várja majd a sok száz kisdiákot. Bemutatjuk, milyen iskolát kapnak a pécsi, Pécs környéki tanulók! 

hirdetés

Tavaly év elején kezdődött az építkezés, a napokban pedig már a műszaki átadás is lezajlott: elkészült a Pécsi Református Kollégium új általános iskolája Pécsett, az Engel János úton. Ottjártunkkor láthattuk: készen áll az épület, a taneszközök beszerzése és a parkosítás van már csak hátra, a jelek szerint semmi akadálya nincs annak, hogy a tervezett határidőre, azaz a szeptemberi tanévkezdésre a diákok zsivaja töltse be az épületet.

Modern környezet várja majd a kisdiákokat

Mint láthattuk, az átlagosnál nagyobb osztálytermek, világos, nagy terek, modern környezet vár majd a diákokra. Szaktantermek, csoportszobák, fejlesztőszoba, technikaterem tankonyhával, informatika és digitális könyvtárterem, és a 21. század taneszközeivel felszerelt természettudományi laboratórium is lesz az új iskolaépületben. Utóbbit természetesen a középiskolás csoportok is használni fogják, hiszen a fizika, kémia, biológia kísérleti eszközei nagy segítséget nyújthatnak az emelt szintű érettségire felkészülésben.

Akadálymentes mosdókat is kialakítottak

A földszinten kialakítottak egy tornatermet, és itt található a két ágra nyíló aula is, amely a nebulók közösségi tere lesz. A lift segítségével mind a három szint akadálymentesen  érhető el. A tetőtéren egy félig nyitott terasz épült, amely szabadtéri foglalkozásokat is lehetővé tesz.

Egy új tornatermet is használhatnak a tanulók

Dr. Kádár Pétertől, a Pécsi Református Kollégium főigazgatójától megtudtuk, a mintegy 3200 négyzetméter hasznos alapterületű, háromszintes épületben a nyolc általános iskolai évfolyam két-két osztálya lel otthonra. A beruházás ugyanakkor a Pécsi Református Kollégium középiskolásai számára is fontos, hiszen a gimnáziumi épületben így tantermek szabadulnak fel, ezért ők is kényelmesebben elférnek. Összességében mintegy 1100 pécsi, Pécs környéki tanuló számára fontos beruházás zárul le.

Az aula közösségi térként is használható

A teljes beruházás értéke mintegy 1,32 milliárd forint, 100 millió forint értékben szereznek be az iskolába taneszközöket (ez már folyamatban van), emellett az iskolaközpont fenntartója, a Baranyai Református Egyházmegye saját erőből is komoly fejlesztéseket valósított meg, többek között futó- és ugrópályát alakítottak ki az iskolaközpont területén.

hirdetés

Hirdetés