Sorra újulnak meg a pécsi óvodák, iskolák

Az elmúlt időszakban sokszor hallhattunk a Modern Városok Programról, a TOP-forrásokról, melyek révén sok-sok tízmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a megyeszékhelyen a Pécs 2020 koncepció mentén. Sorozatunkban ezt a rendszert mutatjuk be, alapvetően a Modern Városok Programra összpontosítva. Most az éppen futó oktatási felújításokat mutatjuk be, ezáltal a pécsi gyerekek még korszerűbb körülmények között tanulhatnak.

Általános vélemény, hogy két területre mindenképp szükséges jelentős forrásokat összpontosítani: az egészségügyre és az oktatásra. Pécsett jól látszik, hogy kiemelten kezelik ezeket a területeket: elég csak a 400 ágyas klinikai tömb teljes megújítására, a kertvárosi rendelőintézet kialakításának megkezdésére vagy éppen a rendelőfelújításokra gondolni. Ugyanez a helyzet az oktatás terén is: az elmúlt időszakban egymás után újultak meg a pécsi iskolák, erre ütemterv is készült a Pécs 2020 program keretén belül. A legsürgetőbb több olyan iskolaépület megújítása volt, amelyek a szocializmus idején készültek, de mára kis túlzással használhatatlanná váltak. Így újult meg teljesen az Illyés Gyula Általános Iskola, majd ezt követte a Testvérvárosok terei Általános Iskola is. Ugyanakkor a kisebbek sem maradnak ki a körből, hiszen számos óvodafelújítás zajlik, most éppen a Testvérvárosok terei Óvoda és Bölcsőde általános felújítása és modernizációja van soron.

A Testvérvárosok terén is folynak a munkák – és még sok helyen

– Sajnos ezek az épületek is jól mutatják azt az úgynevezett “szakértelmet”, talán nyugodtan mondhatjuk, hogy trehányságot, ami sok helyen jellemezte a 70-es, 80-as évek munkáit – ennek az emblematikus alakja a Magasház volt – vázolta Csizi Péter, Kertváros országgyűlési képviselője. – Az pedig még szomorúbb, hogy olyan épületek készültek el így, melyeknek a gyermekek oktatását, nevelését kellene szolgálniuk.

Csizi Péter hangsúlyozta, a legfontosabb cél az volt, hogy helyrehozzák azokat a hibákat, amelyek a szocializmus alatt alakultak ki, és jelentős szintet lépve a pécsi gyerekek a legkorszerűbb körülmények közé kerüljenek. A képviselő leszögezte, éppen ezért is kezdeményezte, hogy az uniós források Kertvárosban ilyen jellegű fejlesztésekre összpontosuljanak, így újult meg a Testvérvárosok terei Általános Iskola, az Illyés Gyula Általános Iskola, soron következik például az Árpád fejedelem iskolaközpont, a Siklósi úti óvoda, a Németh László utcai óvoda valamint a Kicsi Kék Bölcsőde is.

Teljesen megújul a Testvérvárosok terei intézmény

– A Kertváros Konzultáció során megkérdeztük a helyieket a fejlesztési igényekről, akik azt fogalmazták meg: mindenképp szükség van a korábbi, rossz technológiával épült oktatási intézmények modernizációjára – mondta Csizi Péter. – Úgy gondoljuk, elsőrendű feladat, hogy a gyermekek oktatása, nevelése a legkorszerűbb, XXI. századi lehetőségek között folyhasson Pécsett.

Az intézményfelújítási sorozat legutóbbi állomáshelyére, a Testvérvárosok terei Óvodához és Bölcsődéhez nemrég vonultak fel a munkások. Ez a létesítmény is IMS-technológiával épült, így tartószerkezetének megerősítése elengedhetetlen, de az elavult gépészeti és villamossági rendszert is teljesen kicserélik, valamint szigetelik az intézményt. A beruházás után jóval több helyük lesz a kicsiknek a bővített csoportszobákban, emellett új tornaszoba is létrejön. Manapság már természetes, hogy az épület teljesen akadálymentes lesz, e program keretében liftet is építenek az óvodába. A több mint 417 millió forint értékű beruházás az év végére lehet kész.

 

 

Hirdetés