Teljesen más lesz az uránvárosi piac

500 millió forintot költ a város a Hajnóczy utcai piac felújítására és környezetének rendezésére. Páva Zsolt polgármester szerint Pécs kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az EKF keretében megújult emblematikus közterek, belvárosi turisztikai attrakciók mellett azon városrészi központok felújítására is sor kerüljön, amelyek kulturális-közösségi találkozási pontként funkcionálnak az ott élők számára.

hirdetés

A felújítások folyamata során megújult Kertváros, Uránváros, Pécs-Kelet központja, amelyek azóta is sikeresen szolgálják a városrészben élőket.

– A beruházások befejezésével és a fejlesztésekhez kapcsolódó társadalmi tevékenységek során egyértelműen láthatóvá vált, hogy a lakóközösségeknek minden városrészben pontos képük van arról, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek egy-egy városrész számára kulcsfontosságúak – mondta Páva Zsolt.

piac2
A piac látványterve délnyugatról nézve

A polgármester hangsúlyozta, hogy a közelmúltban befejeződött Uránváros Konzultáció keretében szintén kiemelten fontos fejlesztési szükségletként merült fel a lakók részéről a piac fejlesztése, környezetének rendbetétele, és a zöldfelületek arányának növelése.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. ezért az uránvárosi piac fejlesztése érdekében két pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A piac fejlesztésére 150 millió forintot, míg a zöldterület bővítésére és területrendezésre több mint 300 millió forintot nyert a társaság.

piac3
Így nézne ki délkelet felől

„A pécsi uránvárosi piac fejlesztése” című pályázat keretében a piac megújításának célja, hogy a helyi gazdaságfejlesztési célokhoz illeszkedve a baranyai kistermelőktől a pécsi fogyasztókhoz (a piac vásárlóihoz) megkönnyítse a friss élelmiszer eljutását a rövid ellátási lánc pécsi végpontjának minőségfejlesztésével.

A projekt keretében megújul a piac fedett elárusítóhelye, a kapcsolódó kiszolgáló funkciók, valamint azok az üzlethelyiségek, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak és profiljuk illeszkedik a rövid ellátási lánc funkcióihoz. A beruházás során felújítják a csarnoképületet, a közösségi kiszolgáló területet (mosdó, WC), a burkolatokat, valamint a piacot körbevevő támfalat és kerítést az északi és keleti oldalon.

piac6
Így pedig keletről nézve

A zöldfelületi fejlesztéseket célzó pályázat keretében a fejlesztési területet a piac közvetlen szomszédsága jelenti, az akcióterület határát északról a 6-os számú főút, nyugatról az Esztergár Lajos utca, keletről a Gosztonyi utcai kereskedelmi egységek, délről pedig a Hajnóczy utcai és Bihari János utcai lakóházak határolják.

A projekt során megújul a Hajnóczy utca – Bihari János utca mentén, a 6-os főút déli oldalán mintegy 1 km hosszan található zöldfelület. Ezen utcák déli oldalán is felfrissül a zöldsáv, és fejlesztik a kapcsolódó gyalogos-, közlekedési és parkoló felületeket. A tengely teljes hosszában kerékpárutat építenek ki, amely a keleti végén kapcsolódik az egyetemvárosi kerékpárúthoz. A Hajnóczy utca déli oldalán található tömbbelsők játszótereit és zöldfelületeit is rendbe teszik.

A tervek szerint mindkét projekt 2018 tavaszára készülhet el.

– Bízunk benne, hogy a beruházás eredményeképpen a piac és környezete visszanyeri egykori népszerűségét, az itt folyó kereskedelem hozzájárul a helyi gazdaságfejlesztéséhez, valamint a felújítás révén a városkép is jelentősen javul – mondta Páva Zsolt.