Új tornacsarnok, iskola és óvoda: óriási beruházás a belvárosban

Hatalmas oktatási beruházás indul nyáron a pécsi belvárosban: teljesen megújul a Szent Mór Iskolaközpont, új óvoda és tornacsarnok épül, emellett az iskolát a legmodernebb eszközökkel is felszerelik.

Mintegy 700 pécsi és Pécs környéki gyerek érezheti annak a hatalmas oktatási beruházásnak az előnyeit, amely most nyáron kezdődik a belvárosban. Ennyien tanulnak ugyanis a Pécsi Egyházmegye által fenntartott Szent Mór Iskolaközpontban (valamint további félezer diák vesz részt művészeti képzéseken), amely teljesen megújul egy óriási programban.

Mint Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója pénteken vázolta, a beruházáshoz 1,24 milliárdos uniós forrást nyertek el, ez azonban nem is lesz elég, viszont további pénzekkel, amelyeket a magyar kormány és a püspökség biztosít, teljesen megújulhat az iskolaközpont.

szent, mor, udvar, epitkezes, epitesi
Az előkészületi munkák már folynak

A beruházásban egy – a kiegészítő helyiségekkel együtt – 1400 négyzetméteres tornacsarnok épül, ehhez az udvarban mintegy 6-8 ezer köbméter sziklát termelnek ki. (Az itteni hatalmas apostolszobrokat elszállítják, azokat felújítás után a tervek szerint kiállítják majd.)

A tornaterem teteje zöld lesz, azt a gyerekek iskolaudvarként használhatják. Az iskola művészeti termekkel és természettudományos laborral gazdagodik, valamint minden szárnyát belülről is felújítják – kívülről ez már korábban megtörtént. Összesen mintegy 6000 négyzetméteres területet érint a fejlesztés. Emellett a program során új iskolabútorokat, okostáblákat, hangszereket is vásárolnak majd. De nemcsak a Szent Mór Iskolaközpont lesz új, a tervek szerint a Káptalan utcában, az egyházmegye tulajdonában levő üres telken megépül az intézmény új óvodája is.

szent, mor, udvar, epitkezes, beruhazas, torna, pava, udvardy, dohoczky
Páva Zsolt, Udvardy György és Dohóczki Péter mutatta be a fejlesztést

Udvardy György pécsi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet az 1746-ban készült műemlék iskolaépületben, hogy a múltból építkeznek, de a jövő számára. Egy kalocsai érseket idézett, aki a törökdúlás után, amikor csak 20 papja volt, mégis 200 fős szemináriumot építtetett, azt mondta: “Kell, aki elkezdje, hogy legyen, aki befejezze”. Mint elmondta, a püspökség most abban a szerencsés helyzetben van, hogy befejezheti a művet.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a pénteki eseményen úgy fogalmazott, ha valaki most tornacsarnokot épít, az azt szeretné, hogy a következő generáció testben és persze lélekben is ép legyen.

szentmorlatvany1 (2)
Gyönyörű tereket kapnak az iskolások

A beruházás több ütemben zajlik – emiatt a jövő évi tanévet is át kell szervezni – idén nyártól, bár az előkészületi munkák, a munkaterület előkészítése már folyik. A tervek szerint 2018 őszére fejeződhet be a nagyszabású oktatási fejlesztés.

(Látványtervek forrása: Pécsi Egyházmegye)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés