A Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztései között a legnagyobb kétségkívül az új orvosi kari tömb kialakítása lesz. Mutatjuk, milyen épületegyüttessel gazdagodik Pécs, amelyhez a “bónusz” egy új park lesz, amit bárki bejárhat.

A kivitelező ZÁÉV Zrt. már felvonult az építési területre, hivatalosan is megkezdődött ugyanis a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztésének legnagyobb beruházása, a több mint tízmilliárd forintból épülő új orvoskari tömb kialakítása. Jelenleg az előkészítő munka, a tereprendezés zajlik, a látványosabb munkák a közeljövőben indulhatnak.

hirdetés
A kivitelező már felvonult a területre

Tervezik és építik

Az úgynevezett Design & Build modell alapján készül el az óriási beruházás: a Pécsi Tudományegyetem által választott közbeszerzési modell előnye, hogy egyesíti a tervezési és kivitelezési beszerzést. Már a tervezés folyamatába bevonja a kivitelező fővállalkozót, ezért a tervezés rugalmasan képes követni a változó piaci körülményeket. A beruházó egy úgynevezett „jóváhagyási tervvel” szabatosan meghatározza a fejlesztési szándékát, az elvárt műszaki és egyéb követelményeket, illetve a fejlesztésre rendelkezésre álló összeget, a kivitelezővel együttműködve a tervező pedig vállalja, hogy a piaci körülmények között megvalósítható tervet készít, amelynek a megvalósítását a kivitelező a rendelkezésre álló pénzügyi kereten belül oldja meg.

Hatalmas tömb épül

A Szigeti úton az orvosi kar elméleti tömbje egy hatalmas, összesen 11.223 négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözhet majd be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 40 százalékkal növekszik a kar oktatási és kutatási területe, kialakítanak 4 nagyelőadót és 34 szemináriumi termet. Ugyanakkor nem csak az épületek lesznek korszerűek, mivel a program során összesen 1,6 milliárd forintért diagnosztikai és terápiás eszközöket, műszereket szereznek be, amelyek a legmagasabb szinten biztosítják az oktatás hátterét.

Az egész park megnyílik a pécsiek előtt

Új parkolók és park

Az egyetem környékén állandó probléma jelenleg is a parkolás, a beruházás során erre is gondoltak, hiszen 254 új parkolóhelyet alakítanak ki. Ráadásul Pécs egésze bővül egy hatalmas, nyitott parkkal: a kerítéseket a tervek szerint lebontják, és bárki bejárhatja majd a megújult területet. Talán sokan nem is gondolnák, de a park önmagában mintegy 10.000 négyzetméteres, itt új növényeket ültetnek, korszerű burkolatokat raknak le és utcabútorok is várják majd a leülni, pihenni vágyókat. Az egyetem területén bölcsőde és óvoda is található, itt megújul a játszókert, az épületek pedig energetikai korszerűsítésen esnek át.

Új szárnyat kap az orvosi kar épülete

Ezt mondták róla

– Úgy vélem, ez a fejlesztés az eddigi eredmények elismerését és az eljövendő eredmények elvárását jelenti – hangsúlyozta tavaly novemberben, a közbeszerzési szerződés aláírásakor Bódis József, az egyetem rektora.

– Az egyetemfejlesztés jóval több, mint beruházások sora: az építkezés alapvetően eszköz, hogy az egyetem megmutathassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra – emelte ki Jenei Zoltán, a PTE kancellárja.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos programot máris sikeresnek nevezte, tekintettel arra, hogy már most érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása.

– Gombamód szaporodnak Pécsett az apartmanházak, sorra nyílnak az új üzletek, kávézók, és jelennek meg a külföldi diákokat kiszolgáló szolgáltatások. A program már most befektetési reményt keltett, és az, hogy elindulhat a kivitelezés, a remény beteljesülését eredményezi – hangsúlyozta Csizi Péter országgyűlési képviselő.

hirdetés

Hirdetés