Zöldebb lehet a Ferencesek utcája

Egy pályázat révén megújulhat a Ferencesek utcája, a Hild-udvar és méltó küllemű lehet a Memi pasa fürdője is. A programmal a belváros legnagyobb fejlesztése indulhat el.

hirdetés

A pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról a programról, amely révén újabb területek szépülhetnek meg a történelmi városmagban. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, a Zöld Kapu program eredetileg főként az üresen álló belvárosi üzlethelyiségek élettel töltését célozta meg, azonban egyre több a bérlő, egymás után nyílnak üzletek, éttermek, így át lehetett alakítani a tervet.

ferencesekutcaja2
Zöld szigetek tarkíthatják majd a Ferencesek utcáját

Az összesen 685 milliós Zöld Kapu program révén megújulhat a Ferencesek utcája, amellyel a Király és az Irgalmasok utcája után Pécs harmadik belvárosi sétálóutcája is méltó küllemet kaphat. A tervek szerint kicserélnék a rossz állapotú burkolatot, azonban nem faltól-falig köveznék le az utcát, hanem zöld szigeteket alakítanának ki, így a növények a klimatikus viszonyokat is javítanák (a Ferencesek utcájában jelenleg gyakorlatilag nincs növényzet).

hild udvar1
A Hild-udvart befednék

A programban megújulna a Jókai téri Tünde-ház és a Hild-udvar is, és ezáltal egy új közösségi tér jöhetne létre. A tervek szerint ráadásul a Hild-udvart lefednék, így egész évben hasznosíthatóvá válna belvárosi programok számára.

A 2019-ig tartó program tartalmaz még egy fontos beruházást, amely nagyban javítaná a belváros élhetőségét, és egyben egy újabb látványosságot is jelentene: a Ferencesek utcája elején a Memi pasa fürdője található, azonban csak a nagyon elszántak mennek le megnézni, turistáknak nem is ajánlanánk. A tervek szerint a török emlék környezete alaposan átalakul: a nem műemlék jellegű részeket, utólagos toldásokat lebontanák, majd a jelenlegi térszintben egy 160 négyzetméteres üveglappal lefednék, így tennék bemutathatóvá az egykori török fürdő romjait.

memipasasfurdo
Üveglappal fednék le Memi pasa fürdőjét

Két technikai jellegű fejlesztést is tartalmaz a pályázat: a Váradi Nagy Antal utcában két töltőállomást építenének elektromos kocsik számára, míg a Jókai teret a burkolatba süllyeszthető oszlopokkal védenék meg az illegális behajtástól.

Nemrég készült el a Jókai tér új burkolata, immár nem kell bokatörés veszélye mellett átsétálni a pécsi belváros egyik leghangulatosabb terén. A közeljövőben a téren egy másik beruházás is indulhat, horvát központtá válik a tér egyik legjelentősebb épülete. A belváros fejlesztése-megújítása azonban tovább folytatódik.