Nézegesse a pécsi zajtérképet

Zajtérképet készített Pécs, amivel szinte házszám szerint tudni lehet, hogy a város egyes pontjai mennyire zajosak vagy éppen mennyire csendesek. A térkép 60 millióba került, amit az unió fizetett, és sok mindenre használható állítólag. Megnéztük, pontosan mire is.

hirdetés

– Az Európai Unió kötelezte a 100 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeket arra, hogy mindenre kiterjedő, részletes zajtérképet készítsenek. Szerencsére ehhez forrást is biztosítottak, így Pécs gyakorlatilag ingyen jutott hozzá a fontos információkhoz – mondja Nagy Csaba alpolgármester a most záruló projekt kapcsán.

A térkép megmutatja, hogy Pécs mely pontjai számítanak zajterhelés szempontjából “szennyezettnek”, és az is kibogarászható a nem éppen felhasználóbarát oldalon, hogy hol érdemes például ingatlant vásárolni. A város főépítésze szerint a zajtérkép sok szempontból érdekes és tanulságos.

– Immár pontosan tudjuk, hogy a város mely területeire nem szabad „zajos beruházásokat” engednünk, hol lesz szükség zajvédelmi intézkedésekre – sorolta Csaba Ders, aki szerint a térkép alapján tervezték meg, hogy a városban hova és mennyi fát ültessenek, amelyek csökkentik a zajhatást.

– Alapvető várostervezési szempont alapja az új térkép, hiszen a magánberuházóknak is megmutatja, milyen módon szükséges tervezniük egy-egy új épületet. De arra is választ ad, hogy egy meglévő utat, kereszteződést milyen feltétlek mellett építsen át a város úgy, hogy csökkenjenek a környéken a zajártalmak – érzékeltette a térkép hasznosságát a főépítész.

Csaba Ders azt mondta, eddig mind a várostervezők, mind a magánberuházók csak tapasztalati úton elérhető, homályos következtetéseket tudtak csak felhasználni, ezért alapjaiban rendezi majd át ezeket az elképzeléseket a térkép.

 

Molnár Erika ingatlanszakértő szerint a lakások, házak kereskedelmére is nagy hatással lehetnek ezek az információk.

– Nem lennék meglepve, ha az eladó a térképpel támasztaná alá, hogy csendes helyen kínálja az ingatlanját, de akkor sem, ha a vevő a térképet böngészve keresne magának ingatlant – vélekedett.

[frame]

Porszívó egész nap

A zajtérkép szerint, nem meglepetés, a hatos út várost átszelő szakaszán és a Kertváros-belváros tengelyen kell a legnagyobb terheléssel számolni: ezeken az útvonalakon a házak fala mellett napi átlagos 70-80 decibel éri az embert. Ez olyan hanghatás, mintha egy porszívó működne tőlünk egy-másfél méterre. A legkevésbé zajos területeken, például Uránváros Esztergár és Páfrány utca közötti részein, Kertváros bizonyos részein, a történelmi belvárosban és a Mecsekoldalban mindössze 35-40 decibelt mértek. Ez  színházi csendnek megfelelő hangerősséget jelent.

[/frame]

 • Bogyó

  A google térkép nincs ingyen. Bizonyos feltételek mellett saját felhasználásra igen, de kicsit járj utána, nem is annyira olcsó.

 • naja

  Nem kis türelem kell ehhez a nem túl felhasználóbarát térképhez.

 • Márton Magdolna

  A “botfül” egyik oka a kisgyermekkori zajártalom. Jó hallás hiányában csökken az alkalmazkodóképességünk, – az életesélyeink.

 • webfejlesztő

  Ez a térkép használhatatlan, kezelhetetlen, lassú. Ilyen fejlesztést ennyiért átadni szégyen. Az EU helyében visszakérném a pénzt.

 • Zajzenész

  A zaj a kifinomult zenei élvezetek egyik legkomplexebb formája. Csak hosszú évek kitartó munkájával tanulhatja meg az ember, hogy hallgassa – füle helyett az egész testével.

 • ppt01

  Igen **** a térkép. Ajánlanám nekik a google map opciót, ami lényegesen kezelhetőbb és még ingyen is van! Európa pedig azért van még mindig válságban, mert ilyen hülyeségekre tolják el a pénzt!