Nincs gyógyszerválasztás a daganatosoknál

Nagy visszhangot váltott ki a napokban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) tervezete, ami szerint novembertől kötelezően az ugyanolyan hatású készítményeknél az olcsóbb rákgyógyszert kell választani és alkalmazni a daganatos betegeknél. Még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények, a neves pécsi onkológus, Mangel László szerint senkit nem ér majd kár. 

hirdetés

Ezek alapján az egyes betegségtípusoknál csak egyetlen javasolt gyógyszer maradhat. De vajon az eredményes kezelés rovására mehet az olcsóbb gyógyszerek használata?

Dr. Mangel László onkológus, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója és a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke lapunknak elmondta, más-más módon értékelik és interpretálják a betegszervezetek, a NEAK és a szakemberek a kérdést.

– A tervezet elsősorban arról szól, hogy megpróbálnak egyfajta versenyt kezdeményezni a különböző gyógyszerek között, de természetesen csak azonos hatásúak esetében – vélekedik. – Fontos leszögezni, hogy a betegek kárt nem fognak szenvedni, a szükséges kezelést megkapják. Ha a kezelőorvos egy másik készítményt szeretne alkalmazni, megigényelheti azt is.

Mangel László szerint a betegek biztosan nem szenvednek kárt

Mangel László professzor szerint az új szabályozás hátterében az áll, hogy újabb és remélhetőleg hatékonyabb onkológiai gyógyszerek támogatását tervezi az egészségügyi kormányzat, de a rákgyógyítás sajnos komoly összegekbe kerül. Ezért ahol szakmailag szigorúan megalapozott és indokolt, ott meg lehet próbálni a költséghatékonyabb eljárásokat és gyógyszereket alkalmazni. Hosszútávon pedig remélhetőleg több, korszerűbb készítményt lehetne használni.

– Lehet, hogy nem ugyanazt a gyógyszert fogják kapni a betegek, de a rákellenes hatás azonos lesz, kárt nem fognak szenvedni. A betegjogok nem sérülnek, a másik oldalon így több gyógyszert alkalmazhatnak a szakemberek – tette hozzá.

Az orvos korábban úgy fogalmazott, a tervezet pozitív hozadékai meghaladhatják a szakmai dilemmákat. Azt is elmondta, ez az „egészség-közgazdasági szemlélet” segíthet abban, hogy az egészségbiztosító újabb gyógyszereket tudjon befogadni a támogatásba.

Tényleg jobb az olcsóbb?

Ugyanakkor dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke pár napja úgy reagált a változásra, hogy a korlátozás visszalépést jelenthet az onkológiában. Szerinte statisztikailag hiába hasonló eredményességű két gyógyszer, a terápiák nem cserélhetőek fel.

– A személyre szabott orvoslás lényege, hogy nem egy központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a beteget, hanem számára választunk gyógyszert – mondta.