„Nincs jövő emlékezés nélkül”

Nyolcadik alkalommal tartott közös megemlékezést és felvonulást a Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére a Pécsi Zsidó Hitközség és a római katolikus Sant’Egidio közösség.

A Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére május 9-én, délután a Ferencesek templomától indult a megemlékezés, majd a Kossuth téren és a zsinagógában folytatódott. Az ünnepség köszöntőbeszédét dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő tartotta.

hirdetés

A politikus elmondta: „nem a középkor az emberiség legsötétebb korszaka, hanem a 20. század azon szakasza, melyben olyan diktatúra nőhetett ki, melynek  milliók estek áldozatul”. Kiemelte: minden pécsi polgár számára fontos, hogy valamilyen módon kötődése legyen a város zsidó közösségéhez, „hiszen ezt az örökséget mindenkinek ismernie kell” – tette hozzá.

Konrád György író arról beszélt, miként élte át a vészkorszakot gyermekként. A megemlékezésen felolvasták dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbinak és dr. Udvardy György római katolikus pécsi megyés püspöknek a megjelentekhez intézett levelét.

Hoppál Péter köszöntötte a megemlékezés résztvevőit

Pécsen 1944. május 9-én alakították ki a zsidók számára a MÁV – bérházban és a környező utcákban azt a gettót, amelyből először a Lakics laktanyába, majd július 4-én közel négyezer ártatlan férfit, nőt és gyermeket hurcoltak el Auschwitz-Birkenauba. Az ezt követő évben már nem nyitott ki a pécsi zsidó iskola kapuja, ugyanis nem maradt zsidó gyerek a városban.

 

hirdetés
Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.