Nincs lógás a suli után

A napközi eddig sem volt ismeretlen a szülők körében, de szeptembertől már kötelező lesz délután négy óráig foglalkozásokat biztosítani az iskolában a gyerekeknek. Hogy ez mit is jelent pontosan, majd csak a gyakorlatban fog kiderülni.

hirdetés

A köznevelési törvény előírja, hogy szeptembertől úgy kell megszervezni a délelőtti és a délutáni foglalkozásokat az általános iskolákban, hogy azok legalább négy óráig tartsanak. Ez az intézmények számára kötelező feladat, viszont ez alól a szülők írásban kérhetnek felmentést az igazgatótól. Tehát kiskaput itt is találni.

Ezzel a rendszerrel egyébként leginkább azoknak a szülőknek próbálnak segíteni, akik különböző okok miatt nem tudják hova tenni a gyereküket a tanítás után. Így az iskola utáni csavargás lehetősége is csökken.

Páva Péter, a Pécsi Tankerület vezetője úgy véli, az a lényeges kérdés, hogy mindezt hogyan tudják a gyakorlatban megvalósítani az iskolák, valamint a pedagógusok.

– Valójában a törvény csak egy keretet ad, hogy miként fog az egész napos iskola megvalósulni, már az intézményeken múlik – fogalmazott Páva Péter. – Hiszen, ez attól is függ, milyen típusú iskoláról van szó. Lesz, ahol idegen nyelvi vagy csoportos foglalkozásokat tartanak majd, máshol sportolnak a gyerekek, de előfordulhat, hogy ezt az időt a diákok felzárkóztatására fordítják a pedagógusok.

Fárasztó egész nap az iskolában ülni

Normál esetben a szülők is délután fél ötig-ötig dolgoznak, így az egész napos iskola könnyebbséget is jelenthet a számukra, ráadásul abban is biztosak lehetnek, hogy jó helyen van a gyerekük. Leginkább mégis azt nehezményezik, hogy így túlságosan leterhelik majd a diákokat.

– Az én munkaidőm öt óráig tart, ebből a szempontból jó ötletnek tartom ezt, viszont félek, hogy nagyon fáradt lesz a kislányom, mire hazaérünk és ez később a tanulmányi eredményének a romlásához fog vezetni – mondta Ildikó, akinek most megy első osztályba a gyermeke. – Viszont remélem, hogy a délutáni foglalkozások hasznosak lesznek a számára, és így lesz értelme ennek az egésznek.

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egész napos iskola nem vonatkozik mindenkire a szeptemberben induló új tanévtől, ugyanis ez az oktatási forma csak a felmenő rendszerben vezethető be, áll a nemzeti köznevelési törvényben. Ez azt jelenti, hogy első osztályban kell elkezdeni, vagyis ősztől csak az első osztályosokat érinti majd, és persze maradnak olyan iskolák is, ahol marad minden régiben.

Páva Pétertől megtudtuk, hogy Pécsen egyébként az összes általános iskolát érinti a változás, így ősztől az elsősök már az egész napos iskolában kezdik meg a tanévet.