Nincs veszélyben a Tüke Busz

A cél, hogy megszabaduljanak az öreg bérelt buszoktól

A Varga Jenő által fémjelzett Vectigalis Zrt. számolhatja fel a korábban szebb napokat látott Pécsi Közlekedési Zrt.-t. A pécsi buszközlekedést azonban nem érintik a változások.

hirdetés

A botrányos 2009-es buszeladás után végre pont kerülhet a cég eddigi történetére. A Pécsi Közlekedési Zrt. ellen ugyanis a kisebbségi tulajdonos, a Mecsekbusz Kft. felszámolási eljárást kezdeményezett, amely hamarosan el is indul. Jelenleg a Pécsi Közlekedési Zrt.-től több tucat buszt bérel a Tüke Busz Zrt., ezért is lényeges kérdés, mi lesz a cég sorsa.

Szalay Ferenc, a Tüke Busz Zrt. ügyvédje szerint azonban a bérleti szerződés a felszámolás ellenére életben maradhat, tekintettel arra, hogy hosszú távú bérleti szerződés van érvényben a Tüke Busz Zrt. és a PK Zrt. között.

Mint mondta, a buszközlekedés emiatt tehát nem kerülhet veszélybe, ráadásul hosszú eljárásra számíthatunk, mivel rengeteg vitás kérdés van még a PK Zrt. ügyében. A buszcsereprogram, az öreg buszokat kiváltó új buszok beszerzése időközben folyamatosan mehet a Tükénél.

Az ügyvéd szerint a Tüke is belép majd az eljárásába, mivel komoly összegű követelése van a céggel szemben, ettől nem tekinthet el. Ám az is tudott, hogy az adóhatóság is közel kétmilliárd forintot vár el a cégtől a korábbi – azóta már megsemmisített – buszeladás miatt, ám Szalay Ferenc szerint a hatóság követelését csak a Tüke után elégítheti majd ki  a felszámolóbiztos.

Kerestük a Vectigalis Zrt. részéről Varga Jenőt is, aki azt mondta, hogy Weintraut József illetékes. A cég igazgatója azonban egyelőre nem tudott részletes felvilágosítást adni, mondván, még nem kapták meg a bíróságtól az ezzel kapcsolatos végzést.

Ismert, 2008-ban a szocialista városvezetés idején privatizálták a vállalatot, s az offshore hátterű Mecsekbusz Kft. vette meg a PK felét. A vállalat korábbi vezérét, Keczer Lászlót ismét perbe fogták, mert az ügyészség szerint több milliárdos kárt okozhatott volna PK-nak azzal, hogy eladta a buszokat és azokat visszabérelték. Mindez csak azért nem történt meg, mert a bíróság semmissé nyilvánította az eljárást.

Időközben a város létrehozta a város a Tüke Busz Zrt.-t azért, hogy a közlekedés biztonságosan működhessen.

 • Fecóka

  Megin az egymásra mutogatás, nem én vagyok az illetékes, hanem a másik úr ! Gyomorforgató, a szokásos süketeléssel együtt !!!!

 • Kedves Laci!

  Mindenki saját bőrén érezte tavaly dec.-ben és azóta is a tömegközlekedésre jellemző járatkimaradásokat/pontatlanságokat. Egyik oldalról sem a kampányszöveg a fontos a “Zembereknek”, hanem, hogy jöjjön a busz időben…. Azt, hogy mennyire jól működik egy város tömegközlekedése, meg nem a kampányirnokok, hanem az UTASOK (Nagy betűvel) döntik el, mert nélkülük nem lehetne olyan jól megélni az érdemi munkával nem foglalkozó, és felduzzasztott vezetésnek….

 • Laci

  Nem a Tüke Busz Zrt. van veszélyben, hanem Pécs tömegközlekedése. Ha a PK. Zrt-nek csalással átjátszott buszok bérletét a felszámoló valamiért felmondja, vagy akármilyen más okból átmenetileg kivonják a közlekedésből, akkor lesz majd nagy izgalom a buszmegállókban, hogy éppen jön busz vagy nem jön. Szerencse, hogy a szorításon valamennyire folyamatosan enyhítenek a buszcsere programban beszerzett új buszok. De az, hogy ma jól működő tömegközlekedése van Pécsnek, egyértelműen csak a Fidesz-KDNP és a Tüke busz Zrt vezetőségének érdeme! Ha emiatt a botrány miatt, esetleg bármilyen probléma merül fel, az ismételten az előző vezetőség egyértelmű felelőssége!

  Az a baj, hogy az előző vezetés tudtával, olyan mértékben rabolták szét ezt a gyönyörű várost, hogy 8 év is kevés lesz ahhoz, hogy újra a régi fényében tündököljön. A buszközlekedés tipikus példája ennek. Ezek után, aki még egyszer az MSZP vagy bármelyik utódpártjára adja szavazatát, annak az értelmi képességeivel igen komoly problémák vannak, vagy jelentős haszonélvezője volt az ilyen jellegű csalásoknak.

 • Olvasó

  ááá, ha egy ilyen cikk születik ezen a portálon, akkor az azt jelenti, hogy a valóságban: Veszélyben a Tüke Busz!