Nyár: fűnyírás, buli és feljelentések

A nyár a kerti partik, a fűnyírás és a feljelentések időszaka – ugyanis mindig akad olyan szomszéd, aki túl hangos és olyan is, aki ezt nem tűri. Viszont kevesen tudják pontosan, milyen rendeletek is vonatkoznak a különböző zajkeltő tevékenységekre. Most megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

hirdetés

Házibuli, fűnyírás, felújítás

Nem mindegy, milyen hangos tevékenységet végzünk, ugyanis nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk. Dr. Lovász István, Pécs város jegyzője kérdésünkre elmondta, hogy városi rendelet csak a „hétköznapi zajos tevékenységekre” vonatkozik, vagyis lényegében a ház körüli munkákra. Egyéb „háztartási” zajokozás vonatkozásában (házibuli, felújítás) az Önkormányzat nem rendelkezik ún. csendrendelettel, ezekre egy 2012-es törvény csendháborítási szabály vonatkozik.

Nem nyírhatunk akármikor füvet

– Az ún. hétköznapi zajos tevékenységekkel kapcsolatosan a közösségi együttélés szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet tartalmaz szabályozást – tudtuk meg dr. Lovász Istvántól.

fűnyíró
Füvet csak a megengedett időszakban nyírhatunk

A rendelet alapján hétköznap 7.00 és 20.00, hétvégén és ünnepnapokon pedig 9.00 és 19.00 között lehet csak kertészkedni (füvet nyírni, sövényt vágni stb.), fát vágni zajt keltő eszközökkel, azaz motoros kerti gépekkel. Aki mégis bedörrenti a fűnyírót vasárnap kora reggel, az „a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg”. És ha a szomszéd rendőrt hív? Akkor bizony még bírság is lehet a házimunka vége:

– Helyszíni intézkedés során a fenti szabály megszegését 50 ezer Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal lehet sújtani, egyébként 150 ezer Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye – mondja a jegyző.

A csendháborítás nem időhöz kötött

Ahogy fent is említettük, az egyéb zajokozás, pl. házibuli, hangos zene, flexelés stb. a szabálysértésekről szóló törvény hatáskörébe tartozik. Ennek értelmében akkor beszélünk csendháborításról, illetve szabálysértésről, ha valaki „lakott területen, az ott lévő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, a természeti, vagy védett természeti értéket zavarja” – adta tudtunkra a pécsi jogász.

A csendháborításnak nincs időbeli korlátozása, tehát a nap bármely szakában szabálysértést követ el az, aki indokolatlanul okoz zajt.

Ilyen esetben több szerv is eljárhat a hangoskodókkal szemben: a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot, az általános szabálysértési hatóság pedig a járási hivatal.

kerti buli
Lényegében mindegy, mikor van a házibuli, ha zavaróan hangos…

És mi van a kocsmákkal?

Nekik figyelniük kell rá, hogy csak a korábban kiadott engedélyüknek megfelelő mértékű zajt keltsenek, különben könnyen megüthetik a bokájukat.

– Amennyiben az üzemeltető a jegyző által megállapított zajkibocsátási határértéket túllépi, és ezzel veszélyes mértékű környezeti zajt kelt, úgy a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében lehetőség van az üzlet nyitva tartásának 22.00 óra és 6.00 óra közötti korlátozására, illetve az üzlet kötelező zárva tartásának elrendelésére, vagy a vendéglátó üzletben a vendégek szórakoztatására nyújtott tevékenység korlátozására, megtiltására – közölte Lovász István.